Ιστορική αναγκαιότητα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, από το βήμα του ευρωπαϊκού εργαστηρίου πολιτικών και διαννοούμενων Transform Europe στη Φλωρεντία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνοντας σε συζήτηση με θέμα «η λιτότητα, η Τρόικα η κρίση των σοσιαλδημοκρατιών και η σχέση με τα συνδικάτα» τόνισε μεταξύ άλλων ότι «όσο η σημερινή σοσιαλδημοκρατία απαντά στις προκλήσεις με τα συντηρητικά αντανακλαστικά της δεκαετίας του ενενήντα, θα χάνει τον βηματισμό με την Ιστορία».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «σήμερα, προσαρμογή είναι η ριζοσπαστικοποίηση, με μετουσίωση σε πολιτικό πρόγραμμα των αντιστάσεων και των αιτημάτων της προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας ενάντια στην νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα».

«Σε αντίθεση με την μεταπολεμική περίοδο και με αφετηρία το Νότο της Ευρώπης, σήμερα η νέα ριζοσπαστική Αριστερά μετατρέπεται σε εμβρυουλκό της κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής, ελπίζοντας ότι θα ωθήσει και την σοσιαλδημοκρατία σε απεγκλωβισμό από την νεοφιλελεύθερη συναίνεση που έλκει τις ρίζες της από την δεκαετία του ενενήντα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης παράλληλα πρόσθεσε ότι «η επικείμενη ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τον συνολικό, πολιτικό επαναπροσανατολισμό των προοδευτικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στον Ευρωπαϊκό Νότο» και η ότι «η ακίνητη Ευρώπη της Τρόικας και των μνημονίων σύντομα θα μετακινηθεί σε πιο προοδευτική κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στην «πολιτική των μνημονίων», ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «γέννησε έναν ιδιόμορφο τρίτο κόσμο ανισοτήτων, της φτώχειας και των αποκλεισμών. Απέτυχε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και προκάλεσε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση».

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στην ανεργία των νέων «η οποία βρίσκεται στην χώρα μας στο 51%» και στο «ποσοστό ανθρώπων στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που στην Ελλάδα αγγίζει το 36%».

Δήλωσε βέβαιος τέλος ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί σύντομα να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει και θα επιδιώξει την συνεργασία με κυβερνήσεις και πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, ξεκινώντας από τον ευρωπαϊκό νότο», διότι «η αλλαγή πορείας για την Ευρώπη αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις