Άνδρας μετρίου αναστήματος, με ανοιχτό χρώμα δέρματος και καστανά ή κόκκινα μαλλιά, είναι ο νεκρός της Αμφίπολης αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, προσθέτοντας ότι πρόκειται μάλλον για κάποιον επιφανή, αλλά δίνοντας στην είδηση και… άρωμα Αλεξάνδρου.

Το άρθρο αναφέρει πως ο Μέγας Αλέξανδρος λέγεται πως είχε γαλάζια μάτια και χρυσά ή κόκκινα μαλλιά.

Ένα μωσαϊκό στην Πέλλα τον απεικονίζει με κόκκινα μαλλιά, ενώ ρωμαίοι συγγραφείς περιγράφουν τα μαλλιά του ως σκούρα ξανθά. “Τα μαλλιά του ήταν σγουρά και κίτρινα” γράφει ρωμαίος ρήτορας.

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι μάλλον επρόκειτο για έναν σπουδαίο στρατηγό, αν και στον τάφο δεν βρέθηκε ασπίδα, ξίφος ή άλλα αντικείμενα που θα βοηθούσαν να ξεκαθαρίσει η ιδιότητά του, αφού αυτός έχει συληθεί.

Ειδικοί θα αναλύσουν το DNA από τα κόκαλα του νεκρού της Αμφίπολης για να δουν αν ταιριάζει με αυτό του Φιλίππου, του πατέρα του Αλεξάνδρου. Ωστόσο αυτό θα είναι δύσκολο γιατί τα λείψανα του μακεδόνα βασιλιά είναι αλλοιωμένα.

Το άρθρο σημειώνει πως είναι πιθανό να υπάρχουν πολλοί άλλοι θάλαμοι στην Αμφίπολη, που θα δώσουν άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα, ενώ – επιμένει το δημοσίευμα – δεν αποκλείεται να βρεθεί ο Αλέξανδρος.

Ρεπορτάζ της Daily Mail με στοιχεία από το ΥΠΠΟ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις