Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά άναψαν φέτος τα τζάκια στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα (μέσα Νοεμβρίου) η θερμοκρασία κυμαίνεται σε απολύτως ανεκτά επίπεδα, 18 – 20 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Έθνους”, τις τελευταίες ημέρες η οσμή του καμένου ξύλου έχει κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα κυρίως σε περιοχές των βορείων και ανατολικών προαστίων, ενώ οι δείκτες των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά.

Προς το παρόν, οι τιμές των μικροσωματιδίων PM10, τα οποία είναι αυτά που δείχνουν τη ρύπανση από την καύση του ξύλου, δεν έχουν πλησιάσει τα θηριώδη επίπεδα των προηγούμενων δύο ετών.

Ωστόσο, καταγράφεται επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, κυρίως τις βραδινές ώρες όταν πολλοί επιλέγουν να ανάψουν τα τζάκια, προκαλώντας ανησυχία για το τι θα συμβεί όταν θα ‘ρθουν πιο κρύες μέρες.

Βλαβερές ουσίες

Ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ματθαίος Σανταμούρης εξηγεί στο «Έθνος» ότι εκτός από τα μικροσωματίδια PM10 η καύση του ξύλου παράγει και άλλες βλαβερές ουσίες όπως το μονοξείδιο και το διοξείδιο του άνθρακα και το μονοξείδιο του αζώτου.

Αυτό που τον προβληματίζει περισσότερο είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό των σπιτιών, στα οποία το τζάκι μένει αναμμένο για πολλές ώρες.

«Μέσα στα σπίτια δημιουργούνται τεράστιες συγκεντρώσεις σωματιδίων. Αν υποθέσουμε ότι στους εξωτερικούς χώρους οι μετρήσεις μπορούν να δείξουν 150 μικρογραμμάρια, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι, αν η καύση γίνει με λάθος τρόπο, στο εσωτερικό ενός σπιτιού θα φτάσουν τα 400 μικρογραμμάρια, ίσως και παραπάνω. Είναι ένα αποπνικτικό περιβάλλον που μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα υγείας αν συνυπολογίσει κάποιος ότι σε ένα σπίτι ζουν παιδιά και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού» αναφέρει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις