Το κρασί έχει αναδειχτεί σε πρωταγωνιστή της γαστρονομικής σκηνής τα τελευταία χρόνια, με ένα καινούριο είδος wine bar να αναδεικνύεται σαν τάση.
Το Antidote στο Λονδίνο είναι ένα καλό παράδειγμα αυτής της ιδέας με τον chef του Hedone, Mikael Johnson να επιμελείται το μενού. Επίσης, ορισμένα εστιατόρια έχουν wine outposts, όπως το Septime Cave (φωτό κάτω) που βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο πασίγνωστό Septime του Παρισιού, και όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει εξαιρετικά κρασιά με το ποτήρι συνδυασμένα με gourmet μπουκιές. Στην Νέα Υόρκη το Momofuku Ko 2.0 του David Chang προσθέτει για πρώτη φορά wine tables όπου οι θαμώνες θα μπορούν να δοκιμάσουν μια «αντίστροφη» δοκιμή κρασιών. Δηλαδή να παραγγείλουν τα κρασιά που θέλουν να δοκιμάσουν μερικές μέρες νωρίτερα έτσι ώστε οι chefs να ετοιμάσουν ένα μενού βασισμένο σ΄αυτά.
Ακόμα και το βραβευμένο με αστέρι Michelin παριζιάνικο Taillevent φέρνει στο Λονδίνο το “Les 110 de Taillevent” (φωτό κάτω)  concept του, μια πιο χαλαρή brasserie δηλαδή που παίρνει το όνομα της από τις 110 διαφορετικές ετικέτες κρασιού που μπορεί να δοκιμάσει κανείς. Κάθε πιάτο στον κατάλογο έχει δίπλα του μια λίστα με τέσσερις προτάσεις για κρασί σε διάφορε τιμές.
Τέλος, ο Jason Atherton και η Laure Patty- executive head sommelier του Atherton group- ανοίγουν στο Λονδίνο το “Social Wine”, μια εντελώς καινούρια ιδέα που συνδυάζει το wine bar με το wine shop με μια gourmet πινελιά…  Η Laure έχει εξασφαλίσει σπάνιες ετικέτες από όλον τον κόσμο σε αποκλειστικότητα που θα μπορεί κανείς να δοκιμάζει με το ποτήρι συνδυασμένα με ένα tapas menu επιμελημένο από τον Atherton.
Είναι αναζωογονητικό να βλέπει κανείς σημαντικούς chefs να σε όλον τον κόσμο να αναγνωρίζουν την σημασία του κρασιού και να επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στο να το συμπληρώσουν με gourmet φαγητό και όχι το αντίθετο.  
Μετάφραση από τα Αγγλικά Εύη Φέτση
Peter Stat www.fnl-guide.com (Copyright permission taken)
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις