“Φτερά” από την Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάφου στην Κύπρο έκανε αυθεντικό χειρόγραφο του Κωστή Παλαμά, που είχε δωρίσει το 1951 ο παλαίμαχος πολιτικός Νικόλαος Κλ. Λανίτης στον τότε δήμαρχο Πάφου Χριστόδουλο Γαλατόπουλο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Φιλελεύθερος” η εξαφάνιση του χειρογράφου με το ποίημα “Κύπρος” διαπιστώθηκε από καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος ενημέρωσε τον δήμο, ενώ η προκαταρκτική έρευνα επιβεβαίωσε την απώλεια και παρενέβη η αστυνομία.

Σημειώνεται πως το ποίημα “Κύπρος” περιλαμβάνεται στη συλλογή “Η πολιτεία και η μοναξιά” που εκδόθηκε το 1912, η πρώτη του όμως δημοσίευση έγινε σε ένα τεύχος της Εφημερίδας των Κυριών με ημερομηνία 15/4/1901.

“Καλώς μας ήρθατε, παιδιά! Στην Κύπρο την αέρινη,/Στη Μακαρία γη,/ Στάζει το μέλι διαλεχτό σαν πρώτα; Ακόμα γίνεται/Τ’ ολόγλυκο κρασί;” αναφέρεται στην πρώτη στροφή του ποιήματος, που κλείνει με τα λόγια:

“Καλώς μας ήρθατε, παιδιά! Στην Κύπρο την αέρινη,/Στη Μακαρία γη./Στ’ ωραίο πολύπαθο κορμί η αγνή ψυχή δεν έσβυσε./Και ζη, και ζη, και ζη!”.

Με πληροφορίες από το Έθνος

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις