Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η αιθαλομίχλη, λόγω της χρήσης των τζακιών -παρά τις σχετικές συστάσεις των Υπουργείων Υγείας και Περιβάλλοντος-, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία, υγρασία, άπνοια).

Τόσο το βράδυ της Τετάρτης όσο και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οι τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σε πολλές περιοχές της Αττικής οι τιμές ξεπέρασαν τα 100 mg/cm.

Δυσκολότερη ήταν η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς αργά τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων η μέτρηση έφτασε τα 168 μικρογραμμάρια στη δυτική πλευρά της πόλης και τα 158 στο κέντρο της.

Οι Αρχές συστήνουν επίσης σε όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, περιορίζοντας κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους.

Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Τον μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από την αιθαλομίχλη καταδεικνύει επιστημονική έρευνα, που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι ρύποι των οχημάτων είναι οι λιγότερο επικίνδυνοι για την υγεία!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, εξαιτίας της εισπνοής πολυαρωματικών υδρογονανθράκων, οι οποίοι προσροφώνται στα αιωρούμενα σωματίδια (βασικό συστατικό της αιθαλομίχλης), είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο που προέρχεται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας, αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διατρέχουν ιδιαίτερα τα παιδιά έως 2 ετών, τα οποία εκτίθενται σε αυτά τα σωματίδια, 5 με 7 φορές περισσότερο από τους ενηλίκους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις