Στις 12 το μεσημέρι η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή για Πρόεδρο Δημοκρατίας με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς – χωρίς βέβαια να αποκλείεται – δεν θεωρείται πιθανό να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές που χρειάζεται η κυβέρνηση, έτσι είναι πιθανό να ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες κάλπες.

Οι 300 της Βουλής καλούνται να ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην τρίτη -και τελευταία- κατά σειρά ψηφοφορία και η διαφαινόμενη μη εκλογή του Σταύρου Δήμα οδηγεί σε πρόωρες εκλογές.

Οι κάλπες αναμένεται να στηθούν είτε στις 25 Ιανουαρίου είτε την 1η Φεβρουαρίου, ως εκ τούτου το νέο έτος συναντά την Ελλάδα σε προεκλογικούς ρυθμούς, οι οποίοι θα σημαδευτούν από την κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε ένα κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης.

Η αδυναμία εκλογής Δήμα -πλην συγκλονιστικού απροόπτου τη δωδεκάτη ώρα- έχει προεξοφληθεί καθώς τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Ευ. Βενιζέλος απέτυχαν να διαμορφώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, συνεπώς το μεσημέρι της Δευτέρας ανοίγει νέος κύκλος ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, την ώρα που εντείνονται και οι πιέσεις με αιχμή την οικονομία και δη τη ρευστότητα.

Αμφότεροι οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων -σε ποσοστά- κομμάτων προσπαθούν να ρίξουν στον άλλο τον “μουτζούρη” των εκλογών.

Την ευθύνη με άλλα λόγια για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξη του στη ΝΕΡΙΤ, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της ψήφου για την εκλογή του ΠτΔ και την ευθύνη των βουλευτών.

“Ο λαός δεν θέλει εκλογές” τόνισε ο Α. Σαμαράς και πρόσθεσε: “Κάνω τα πάντα για να βγει Πρόεδρος και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και αυτό είναι το δικό μου χρέος”.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να απευθυνθεί σε κομματικό ακροατήριο και με άρθρο του στην Αυγή, τόνισε ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ “θα είναι η αρχή μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την κοινωνική σωτηρία και την ανασυγκρότηση του τόπου. Μια εθνική προσπάθεια, όμως, που θα έχει διεθνή αντίκτυπο, αφού η ιστορική μας ευθύνη είναι να ανοίξουμε τον δρόμο μιας εναλλακτικής πολιτικής στην Ευρώπη, μετατρέποντας μια χώρα της ευρωζώνης, από νεοφιλελεύθερο πείραμα σε παράδειγμα κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης”.


Η τρίτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 12 το μεσημέρι. Αμέσως μετά -στις 14.00- ανεξαρτήτως αποτελέσματος ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει εκτάκτως το υπουργικό Συμβούλιο.


Το χρονικό μίας αποτυχημένης εκλογής

Εξ αρχής η επίτευξη της πλειοψηφίας των 180 ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για το Μαξίμου.

Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου προοικονόμησε τις πρόωρες εκλογές, καθώς η υποψηφιότητα Δήμα υπερψηφίστηκε από μόλις 160 βουλευτές.

Το αποτέλεσμα ήταν: 160 βουλευτές υπέρ, 135 παρών και 5 απόντες.

Στη δεύτερη ψηφοφορία, στις 22 Δεκεμβρίου, μια ημέρα μετά τη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει τη στήριξη 8 επιπλέον ανεξάρτητων βουλευτών.

Το αποτέλεσμα ήταν: 168 ψήφοι υπέρ, 131 παρών και 1 απουσία.

Ο “μαγικός” αριθμός… 12

Η κυβέρνηση μέχρι το τέλος εμφανίστηκε να δίνει τη μάχη των 180. Η στόχευση ήταν σαφής. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ. Έχει 168. Ζητεί 12 βουλευτές. Εγχείρημα δύσκολο, αν όχι απολύτως ακατόρθωτο.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση μπορεί να προσδοκά να ανεβάσεις τις ψήφους υπέρ Δήμα σε 170, ενδεχομένως και κάτι παραπάνω. Αλλά ως εκεί. Το “180” φαντάζει άπιαστο όνειρο.

Ακόμα και το ακραίο σενάριο της υπερψήφισης Δήμα από τη Χρυσή Αυγή στη δεύτερη ανάγνωση φαίνεται να κάηκε λόγω της δημοσιότητας που εξέλαβε, μαζί και με την εκπεφρασμένη διάθεση γαλάζιων βουλευτών (Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Χρ. Μαρκογιαννάκης) να καταψηφίσουν εάν αντιληφθούν κάτι τέτοιο.

Στο ίδιο πλαίσιο, και ο ίδιος ο Σταύρος Δήμας απέρριψε κάθε πιθανότητα να εκλεγεί με τις ψήφου της Χ.Α., προαναγγέλλοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα παραιτηθεί.Τι ακολουθεί σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, μετά και την αποτυχία της τρίτης ψηφοφορίας θα πρέπει εντός 10 ημερών το αργότερο να παραιτηθεί το υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Σύμφωνα με τον τωρινό προγραμματισμό την 30η Δεκεμβρίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της και στις 25 Ιανουαρίου (ή 1 Φεβρουαρίου) θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα Βουλή πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα εκλέγοντας το Προεδρείο της.

Στη συνέχεια η πρώτη της υποχρέωση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους, ενώ εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια συνεδριάζει εκ νέου για νέα ψηφοφορία στην οποία ωστόσο απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές.


Εάν και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε χρειάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων για να εκλεγεί.