Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων που επέβαιναν στο Norman Atlantic που τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Κυριακής.

Έλληνες επιβάτες που επέστρεψαν εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη μη συνεργασία των Ιταλών μελών του πληρώματος με τους Έλληνες αλλά και τη γενικότερη στάση τους έναντι της κατάστασης που είχε προκληθεί στο πλοίο.

Οι αφηγήσεις τους είναι συγκλονιστικές:

Η Ευφροσύνη Μπεζάκη, οδηγός φορτηγού δήλωσε ότι τρεις συνάδελφοί της, που κοιμόντουσαν στα φορτηγά τους, είναι σίγουρα νεκροί, ενώ περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε στο φλεγόμενο πλοίο και τονίζοντας: “Δεν λένε όλη την αλήθεια”.

Η ίδια κατήγγειλε πως το πλοίο ήταν ακατάλληλο και δεν υπήρχε βοήθεια από κανέναν. Πρόσθεσε ότι, καθώς η καμπίνα ήταν σε άθλια κατάσταση, η ίδια σκέφτηκε να κοιμηθεί στο φορτηγό της, αλλά άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή.

“Μέσα στο καράβι μας εγκατέλειψαν όλοι. Δεν υπήρχε κανείς. Αυτό που θέλω να καταγγείλω είναι ότι εγώ προσωπικά ήμουν μέσα στην καμπίνα μου και κοιμόμουν και δεν μας ειδοποίησε κανείς. Μπήκε ο καπνός μέσα στην καμπίνα μου και θα καιγόμουν ζωντανή”.

“Τουλάχιστον τρεις συνάδελφοί μου είναι νεκροί, διότι κοιμόντουσαν μέσα στα αυτοκίνητά τους. Τους επέτρεπαν να κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους αλλά υπ’ ευθύνη τους γιατί μετά σφράγιζαν οι πόρτες στα αμπάρια. Εγκλωβίστηκαν και δεν μπορούσαν να φύγουν”, πρόσθεσε.

“Το καράβι που ταξιδεύαμε ήταν άθλιο. Δεν ήταν μηχανικό σωστό και παρόλα αυτά το βγάλανε για να κάνει ταξίδι. Οι άνθρωποι κοιμήθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, όπως κι εγώ προσωπικά σκέφτηκα κάποια στιγμή επειδή ήταν άθλια η καμπίνα μου, να αφήσω τα πράγματά μου πάνω και να κατέβω να κοιμηθώ μέσα στο αυτοκίνητό μου”, σημείωσε.

“Μας άφησαν στο έλεος του Θεού. Ούτε το προσωπικό ήταν σωστό, ούτε τίποτα. Ο καπετάνιος σηκώθηκε κι έφυγε, δεν έδωσε καμία ενημέρωση σε κανέναν. Οι σωστικές λέμβοι από τη μία πλευρά κάηκαν, από την άλλη οι μισές κοπήκαν και δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τίποτα”, κατέληξε

“Ό,τι βρίσκαμε πίναμε και ό,τι βρίσκαμε για να σκεπαστούμε. Ξηλώναμε τα πάντα. Δεν υπήρχε κανείς. Γινόταν ένας χαμός. Το πλήρωμα ήταν άφαντο. Δεν μας ειδοποίησαν. Πνιγήκαμε μέσα στις καμπίνες από τους καπνούς και τις φωτιές. Σηκωνόμαστε στις 4:00 το πρωί, τραβάμε την κουρτίνα μας και η φωτιά ήταν στο παράθυρό μας. Στο φινιστρίνι μας”, δήλωσε ο Χρήστος Περλής, οδηγός φορτηγού, που έφτασε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με το Europa Cruise.

Και πρόσθεσε: “Από τις 4:00 που καιγόμασταν, το πρώτο ελικόπτερο ήρθε δύο το μεσημέρι. Δύο και κάτι. Ήμασταν μέσα στη φωτιά, μέσα στο νερό και βοήθεια από πουθενά. Φωτιά λάβα και τίποτα άλλο. Όλο ήταν ένα κινητό ηφαίστειο. Επέπλεε ένα ηφαίστειο πάνω στο νερό”.

“Δεν δούλευε τίποτα. Ούτε ρεύμα, ούτε νερό. Απ’ το πρώτο τέταρτο έπαθε γενικό μπλακ άουτ”.

Άλλος οδηγός φορτηγού δήλωσε: “Κοιμόμουν με τη γυναίκα μου μέσα στο φορτηγό, ακούσαμε τα λάστιχα των αυτοκινήτων που έσκαγαν και ανεβήκαμε στο κατάστρωμα για να σωθούμε”.

Σύμφωνα με τον οδηγό, στο γκαράζ μέσα στα φορτηγά βρίσκονταν ακόμα 6 άτομα, τα οποία δεν τα είδε μετά στο κατάστρωμα.

Και πρόσθεσε: “Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες πυρασφάλειας”.

Στην Ηγουμενίτσα ένας ακόμα διασωθείς- που βοήθησε να φύγουν πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά – δήλωσε πως δεν υπήρχε καμία οργάνωση και ειδοποίηση, ενώ και αυτός τόνισε πως ξύπνησε στην καμπίνα από τον καπνό.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2014/12/30/Norman_Sur1.jpg


Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με το πλοίο Cruise Europa έφθασαν 69 επιβάτες, ενώ στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας έφθασαν περίπου 43 διασωθέντες.


Μαρτυρίες διασωθέντων

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις