Η κίνηση του Γ. Παπανδρέου είναι δυνητικά μια καλή είδηση για τους διεθνείς πιστωτές, ειδικά αν το κόμμα του μπορέσει να κερδίσει 5% στις εκλογές, όπως έδειξε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, αφαιρώντας υποστηρικτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, για τις ελληνικές εκλογές.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει η “σκληροπυρηνική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ” έχει τις περισσότερες πιθανότητας για να κερδίσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει, αναφέρει το άρθρο και προσθέτει πως οι δανειστές θα προτιμούσαν να παραμείνει στην εξουσία η συντηρητική Νέα Δημοκρατία, που έχει ευσυνείδητα υλοποιήσει τη λιτότητα των προγραμμάτων διάσωσης της Τρόικας.

«Οι επενδυτές έριξαν μια δεύτερη ματιά στο ΣΥΡΙΖΑ και κατανόησαν ότι σε αυτό το χρονικό σημείο είναι πιο ριζοσπαστικός από την παραδοσιακή αριστερά στην Ελλάδα», δήλωσε στο Bloomberg ο Νίκολας Βέρον, του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία, δεν θα υπάρξει ομαλή πορεία», υπογράμμισε.

Το άρθρο του Bloomberg, υπενθυμίζει πως σύμφωνα με τους Financial Times το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε να κλέψει αρκετές ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλιστεί μια νίκη για τη Νέα Δημοκρατία, το κεντροδεξιό κόμμα που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει τη λαϊκή υποστήριξη – και τον σκεπτικισμό των επενδυτών- εν μέρει καταγγέλλοντας τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 290 δισ. δολαρίων της Ευρωπαϊκής Ένωση και απειλώντας να σταματήσει τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους.

Σημειώνεται δε πως οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία δοκιμή για το τι συμβαίνει αλλού πολιτικά. Στην Ισπανία,το αριστερό «Ποντέμος» να σημειώνει αύξηση στις δημοσκοπήσεις. Σε περίπτωση που το κόμμα αυτό ανέλθει στην εξουσία, τότε η ζώνη του ευρώ θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερο πονοκέφαλο.

Επιπλέον, ισχυροποιούνται αντικαθεστωτικά κόμματα στη Γαλλία και την Ιταλία, αν και τα πράγματα εκεί είναι λίγο πιο σταθερά. Παρόλα αυτά, το μεγάλο θέμα είναι ότι η οικονομία παραμένει δυσχερής σε όλη τη ζώνη του ευρώ.

Και μέχρι να υπάρξει ανάκαμψη, θα είναι δύσκολο για τους ηγέτες των κομμάτων εξουσίας να παραμείνουν δημοφιλείς και ισχυροί.Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις