Η χρονιά που πέρασε συνοψίζεται για μένα σε δύο πράγματα: στην εστιατορική σκηνή της Νέας Υόρκης και στον Alain Ducasse.
Αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη γίνονται τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα όσον αφορά τα εστιατόρια και όχι μόνο στο high end  και στα τριάστερα αλλά κυρίως στο mid-range.  Για παράδειγμα στο Estela όχι μόνο έφαγα καταπληκτικά κάθε φορά αλλά δοκίμασα το πιό ευρηματικό brunch που όχι μόνο ξεφεύγει από τα κλασσικά αλλά ήταν τρομερά δημιουργικό και πολύ νόστιμο. 
Στο Nomad στο Midtown, η ομάδα του Eleven Madison Park κάνει θαύματα όχι μόνο με το υπέροχο φαγητό αλλά δημιουργώντας το πιο (-)y vibe gourmet εστιατόριο στο Μανχάταν.  Αλλά ακόμα και τα πιο απλά μέρη όπως η καινουρια πιτσερία Marta , o σούπερ φούρνος Bouchon του Thomas Keller ή το Dean and Deluca στο West Village σου δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσεις  comfort food  με πολύ καλά υλικά σε λογικές τιμές.
Αντίθετα το Λονδίνο είχε μια μέτρια χρονιά με δύο μεγάλες απογοητεύσεις, το Chiltern Firehouse και το Fera at Claridges που παρά την τεράστια επικοινωνιακή καμπάνια και τη σειρά από διασημότητες που φωτογραφήθηκαν ειδικά στο πρώτο, το μενού ήταν κατώτερο των προσδοκιών. 
Τέλος για άλλη μια φορά ο Alain Ducasse απέδειξε για μένα άλλη μια φορά την αξία του.  Άσχετα με ότι λέγεται και γράφεται  σε όποιο εστιατόριο του και να έφαγα-και έφαγα σε πολλά- κάθε πιάτο που φτάνει στο τραπέζι ήταν άψογης ποιότητας και πάντα γευστικό.  Είτε στο Μόντε Καρλο που παραμένει το αγαπημένο μου, είτε στο Λονδίνο στο Ντόρτσεστερ τρώγοντας με το διευθυντή του fnl είτε στο Παρίσι στο  Le Meurice  αλλά και στο ολοκαίνουργιο  Plaza Athenee   κάθε γεύμα ήταν μια μοναδική εμπειρία.  
Ακόμα και στα πιο απλά όπως το μπιστρό Benoit  στο Παρίσι ή το ολοκαίνουργιο Rivea  στο Bulgari hotel στο Λονδίνο που έγινε το καινούριο μου στέκι, ο Ducasse αποδεικνύει με την διάρκεια και την ποιότητα του ότι είναι παράδειγμα προς μίμηση και ως σεφ και ως επιχειρηματίας.
Peter Stat www.fnl-guide.com *(Copyright permission taken)
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις