Στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών πραγματοποιεί συμβολική κατάληψη ομάδα περίπου 40 δικηγόρων, με σκοπό να κινητοποιήσουν τον ΔΣΑ να λάβει θέση για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομικό και τη μεταγωγή κρατουμένων σε αυτή.

Οι καταληψίες δικηγόροι, μεταξύ των οποίων είναι και η Ιωάννα Κούρτοβικ, ζητούν την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, την άρση των μεταγωγών στις φυλακές Δομοκού, τη χορήγηση αδειών σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους χωρίς εξαιρέσεις, κ.λπ., ενώ υποστηρίζουν ότι οι φυλακές υψίστης ασφαλείας είναι «απάνθρωπες και συνιστούν βασανιστήριο».

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για τον κανονισμό ασφαλείας των καταστημάτων κράτησης.

Ο κανονισμός ασφαλείας καθορίζει τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα ασφαλείας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των φυλακών, τις ενέργειες του σωφρονιστικού προσωπικού της εξωτερικής φρούρησης και των αστυνομικών δυνάμεων για την τήρηση της τάξης και τον έλεγχο της ασφάλειας των κρατουμένων.

Όπως προβλέπει ο κανονισμός, κάθε φυλακή πρέπει να έχει τέσσερις ζώνες (περιβόλους) που είναι: 1) Περίβολος προαυλίου, 2) ενδιάμεσος περίβολος, 3) εξωτερικός περίβολος (εξωτερικός μαντρότοιχος) και 4) περιμετρική περίφραξη ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις