Νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας και επισήμως είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε διαβεβαίωση- πολιτικό όρκο: “Κύριε πρόεδρε θέλω να σας διαβεβαιώσω στην τιμή και τη συνείδηση μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού”.

Κατόπιν, Παπούλιας και Τσίπρας υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν οι στενοί του συνεργάτες Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο νέος γ.γ. της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την τελετή ήταν μεγάλο και δεκάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία κατέγραψαν την πρώτη ορκωμοσία πρωθυπουργού με πολιτικό όρκο.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κ. Παπούλια, ο οποίος τον συνεχάρη μόλις μπήκε στο γραφείο του, με τον νέο πρωθυπουργό να ενημερώνει ότι ο Π. Καμμένος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, συνεπώς υπάρχει η δεδηλωμένη.

“Σας ενημερώνω ότι μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών συναντήθηκα με τον κ. Καμμένο, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση. Υπάρχει λοιπόν η δεδηλωμένη, που απαιτεί το Σύνταγμα και ελπίζω ότι η υπάρχουσα πλειοψηφία των 162 βουλευτών μπορεί να γίνει μεγαλύτερη”, είπε.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση θα προχωρήσουν άμεσα στην ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε, λέγοντας: “Να επισπεύσουμε τις διαδικασίες γιατί μας περιμένει ανηφορικός δρόμος”.* Πρόκειται για την παρθενική φορά που πρωθυπουργός της Ελλάδας ορκίζεται με πολιτικό όρκο και χωρίς να φοράει… γραβάτα.


Η ορκωμοσία Τσίπρα
https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/01/26/tsipras261150008.jpg

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/01/26/tsipras261150001444444.jpg

Ο Σαμαράς δεν υποδέχθηκε τον Τσίπρα

Λίγο πριν τις 16.30, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου. Παρά τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει, ο κ. Τσίπρας δεν είχε συνάντηση με τον Α. Σαμαρά.

Ο γενικός γραμματέας του απερχόμενου πρωθυπουργού, Κώστας Μπούρας, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ν. Παπά, ο οποίος τον παρακάλεσε να ενημερώσει τον γραμματέα του νέου πρωθυπουργού, Δ. Τζανακόπουλο, για τις λειτουργίες του Μαξίμου και να προχωρήσει στην παράδοση υλικού, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ.

Έτσι, η παράδοση στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μεταξύ γραμματέων του απερχόμενου και του νέου πρωθυπουργού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε μέσω κύκλων
: “Είναι πρωτόγνωρο ότι δεν υπήρχε κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση-παραλαβή”.

Οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν κατηγορηματικά την εκδοχή της ΝΔ. Και επισημαίνουν ότι η συμπεριφορά αυτή χαρακτηρίζει τον πολιτικό πολιτισμό της απερχόμενης κυβέρνησης. (Αναλυτικό ρεπορτάζ)

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/01/26/tsipras261150002.jpg


Στο μνημείο πεσόντων

Μετά την ορκωμοσία, ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή, όπου απέθεσε τριαντάφυλλα.

Στο σημείο είχε συγκεντρωθεί κόσμος, επευφημώντας τον νέο πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη του κίνηση που έκανε ως πρωθυπουργός.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/01/26/kaisariani1.jpg

Συνάντηση με Ιερώνυμο

Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προκειμένου να τον ενημερώσει ότι δεν θα υπάρξει θρησκευτική ορκωμοσία “Οι σχέσεις εκκλησίας κράτους θα είναι ουσιαστικότερες και πιο αναβαθμισμένες από ποτέ”, είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Ιερώνυμο. (Αναλυτικό ρεπορτάζ)
Κυβερνητική συμφωνία Τσίπρα- Καμμένου

“Θέλω να σας ανακοινώσω ότι από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να ανακοινώσει το κυβερνητικό σχήμα”, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

“Εμείς εκτελέσαμε την εντολή του ελληνικού λαού. Ενωμένοι οι Έλληνες να προχωρήσουμε σε μία καινούρια ημέρα”, πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς για το αν υπάρχει προγραμματική συμφωνία, απάντησε πως “υπάρχει συμφωνία αρχών“.

Η συνάντηση μεταξύ του νέου πρωθυπουργού και του κ. Καμμένου διήρκεσε πάνω από μισή ώρα.

Οι δύο αρχηγοί δεν έκαναν δηλώσεις πριν την έναρξή της, παρά τον καταιγισμό ερωτήσεων εκ μέρους των δημοσιογράφων, ενώ στα πρόσωπα και των δύο ήταν εμφανή τα σημάδια της χαράς και της κούρασης.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι θα προχωρήσει η συγκρότηση της κυβέρνησης και δήλωσε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έδωσαν την εκλογική μάχη.

Οι δηλώσεις Καμμένου
Καμμένος: Υπουργός και όχι αντιπρόεδρος

Ο Πάνος Καμμένος θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπουργός και δεν προτίθεται να ζητήσει αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Αυτό τόνισαν πηγές των ΑΝ.ΕΛ, σύμφωνα με τις οποίες άμεση προτεραιότητα θα είναι το ζήτημα του χρέους.

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για “μικρό υπουργικό συμβούλιο με 10 υπουργούς, λίγους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς”, το οποίο θα συνεδριάζει συχνά.

Επίσης επισήμαναν ότι ο κ. Καμμένος έκανε τη δήλωση για ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην είναι ακυβέρνητη η χώρα και πρόσθεσαν ότι η βάση της συμφωνίας των ΑΝ.ΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, τόνισαν ότι “έχει κλείσει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία”, πως “οι κόκκινες γραμμές των ΑΝ.ΕΛ για τα εθνικά θέματα θα γίνουν σεβαστές” και ότι “υπάρχει καλή προσωπική χημεία μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου και σχέσεις εμπιστοσύνης”.

“Δεν θα κυβερνήσουμε με εκβιασμούς, αλλά με έντιμες και δημόσιες τοποθετήσεις”, κατέληξαν.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/01/26/Tsipras_Kammenos_Koum2.JPG

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Γ. Δραγασάκης με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κατά την οποία του επισήμανε ότι η συζήτηση στο Eurogroup δεν μπορεί να αφορά ουσιαστικά ζητήματα.


Δείτε βίντεο από τη συνάντηση


Χωρίς δηλώσεις έφυγε από το σπίτι του ο Αλέξης Τσίπρας για την Κουμουνδούρου. “Έχει πολύ ωραίο ήλιο σήμερα”, περιορίστηκε να πει, ενώ σε ερώτηση για τις εξελίξεις, δήλωσε πως “θα τα δείτε όλα μέσα στην ημέρα”.Οι διεργασίες για το νέο σχήμα

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό και θα υπάρξει μια ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους), ενώ στα υπουργεία αυτά (της νέας κυβέρνησης) θα υπάρχει ένας προϊστάμενος υπουργός και πιθανότατα κάποιοι αναπληρωτές υπουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του nooz, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα διεκδικήσουν το υπουργείο Ναυτιλίας, με την εποπτεία του Λιμενικού Σώματος. (Αναλυτικό ρεπορτάζ για το υπουργικό Συμβούλιο)


Ποτάμι: Ψήφος ανοχής


Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ σε τηλεφωνική επαφή που είχε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, του ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να τον ενημερώνει για όλα τα σημαντικά θέματα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι προτάθηκε η συμμετοχή του Ποταμιού στην εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης, με τον επικεφαλής του κόμματος να λέει ότι “θέλουμε να δούμε με ποιες θέσεις θα διαπραγματευτούμε”. Πρόσθεσε ότι “υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις, αλλά και σημεία συμφωνίας”.

Σε δηλώσεις του το πρωί, επανέλαβε πως δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση, στην οποία θα βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τους οποίους χαρακτήρισε “ακροδεξιούς και αντιευρωπαϊστές“. Τόνισε ότι το Ποτάμι “μετά τις προγραμματικές δηλώσεις θα αποφασίσει για το εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής“.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε συνάντηση και με τον Δ. Κουτσούμπα, με το ΚΚΕ να διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δώσει ούτε στήριξη, ούτε ανοχή στην νέα κυβέρνηση, με non paper που έδωσε στη δημοσιότητα.

“Δεν υπάρχει αντικείμενο συνάντησης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νέο πρωθυπουργό της χώρας. Όπως ήδη ανακοινώθηκε δημοσίως, έχει επιτευχθεί κυβερνητική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ, σήμερα ορκίζεται πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας και επίκειται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης”, επισημαίνει ατύπως ο Περισσός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις