Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2014, ο πρόεδρός του Ντιν Σπίελμαν ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον ετήσιο πίνακα παραβιάσεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανά χώρα, τα κράτη-μέλη με τις περισσότερες καταδικαστικές αποφάσεις για παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος ήταν η Ρωσία, με 122 εναντίον της καταδικαστικές αποφάσεις, η Τουρκία με 94, η Ρουμανία με 74, η Ελλάδα με 50 και η Ουγγαρία με 49.

Ανέφερε, επίσης, ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2014, η πλειονότητα των εκκρεμών υποθέσεων για εκδίκαση ήταν κατά της Ουκρανίας (19,5%), της Ιταλίας (14,4%), της Ρωσίας (14,3%) και της Τουρκίας (13,6%).

Ο κ. Σπίελμαν υπεραμύνθηκε της αποδοτικότητας που είχε, και το 2014, το νέο σύστημα εξέτασης και αξιολόγησης των προς εκδίκαση υποθέσεων από το Δικαστήριο, με βάση το Πρωτόκολλο 14 του Κανονισμού, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του 2014 ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων ανήλθε σε 69.900, παρουσιάζοντας μείωση 30% σε σύγκριση με το τέλος του 2013, οπότε εκκρεμούσαν 100.000 αιτήσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΑΑ, τέλος, εξέφρασε για ακόμη μία φορά την ανησυχία του για το γεγονός ότι το ήμισυ του συνόλου των υποθέσεων που εκκρεμούν για εκδίκαση αφορούν επαναλαμβανόμενες υποθέσεις, και τόνισε την ανάγκη τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι έχουν επιλυθεί τα ενδημικά προβλήματα σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να μην οδηγούνται οι σχετικές υποθέσεις στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις