Ουραγός στην Ευρώπη, όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα– η οποία βρίσκεται στην 91η θέση μεταξύ των 180 χωρών που εξετάζονται- σύμφωνα με έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, που κάνει λόγο για “απότομη υποβάθμιση” της ελευθερίας του Τύπου στον κόσμο.

Η κατάταξη βασίζεται σε επτά δείκτες: επίπεδο των καταχρήσεων, έκταση του πλουραλισμού, ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, περιβάλλον και αυτολογοκρισία, νομικό πλαίσιο, διαφάνεια και υποδομές.

Για πέμπτη διαδοχική χρονιά, η Φινλανδία διατηρεί την πρώτη θέση της κατάταξης, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία και τη Δανία, η οποία πέρασε στην πρώτη τριάδα. Ακολουθεί η Ολλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Σλοβακία, το Βέλγιο, η Πολωνία, το Λουξεμβούργο, η Ισλανδία, η Κύπρος.

Στην 26η θέση είναι η Πορτογαλία, ακολουθούν Λιχτενστάιν, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ανδόρα, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σλοβενία, η Γαλλία, η Μάλτα, η Ρουμανία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Βοσνία, η Σερβία, η Ιταλία, η Βόρεια Κύπρος, η Αλβανία, το Κόσοβο, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η ΠΓΔΜ.

“Οι καταστάσεις στις χώρες αυτές είναι αρκετά συγκρίσιμες, με μια εγγύτητα ανάμεσα στην πολιτική εξουσία, την οικονομική εξουσία και την εξουσία των μέσων ενημέρωσης η οποία προκαλεί εξαιρετικά συχνά συγκρούσεις συμφερόντων οι οποίες δεν παύουν να μεγεθύνονται”, εξηγεί η μη κυβερνητική οργάνωση.


Η Βουλγαρία (106η, -6 θέσεις) κατέχει στην κατάταξη την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η Ελλάδα κατατάσσεται 91η (+8 θέσεις), πίσω από το Κουβέιτ.

Η Γαλλία από την πλευρά της κερδίζει μία θέση και κατατάσσεται 38η – η κατάταξη δεν λαμβάνει υπόψη την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιανουαρίου εναντίον της σύνταξης της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, διευκρινίζει η RSF. Η μη κυβερνητική οργάνωση εξακολουθεί να εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι στη Γαλλία “προστατεύεται πολύ λίγο το απόρρητο των πηγών”.

Δείτε την κατάταξη για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις