Την πρώτη τους συνάντηση γνωριμίας είχαν ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), υπό τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη, κατά την οποία οι εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης παρέδωσαν τις θέσεις τους για τη διοικητική οργάνωση των δήμων και το προσωπικό.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Πατούλης ανέφερε πως παρέδωσαν στον υπουργό αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της ΚΕΔΕ και ότι συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία και συνεργασία, ώστε να μην υπάρχει κανένα νομοθέτημα χωρίς προηγούμενη συνεργασία με τους δημάρχους. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο κ. Κατρούγκαλος τους επισήμανε ότι το θέμα είναι αρμοδιότητας του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και για το αν υπάρχει κάποια οικονομική μελέτη που να το στηρίζει, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε: «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα επισπευσθούν τα ζητήματα του ΑΣΕΠ μέσα σε ένα συνολικότερο πλαίσιο διαχείρισης του τι μπορεί να πάρει ο κάθε δήμος από αυτές τις ήδη υπαρκτές καταστάσεις των προσλήψεων υπαλλήλων, όπως επίσης θα υπάρξει μία συνεργασία ΚΕΔΕ και υπουργείων για ένα γενικότερο προγραμματισμό των προσλήψεων προσωπικού υπαλλήλων. με τα ζητήματα του 2014-2020».

Για την ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι είναι απαραίτητη για τους δήμους, αλλά «ακόμη δεν έχουν καταλήξει με ποιο τρόπο θα μπορέσει να συγκροτηθεί.

Σε άλλη ερώτηση για το ποιον θα επιβαρύνουν οι προσλήψεις και τα νέα οργανογράμματα, την αυτοδιοίκηση ή το κράτος απάντησε: «Είναι σίγουρο ότι όποιοι υπάλληλοι αφορούν την Αυτοδιοίκηση είναι θέμα πληρωμής από την ίδια την Αυτοδιοίκηση. Εμείς ειδικότερα έχουμε ζητήσει από τον κ. Βούτση την κοστολόγηση των λειτουργιών για κάθε δήμο και βεβαίως, μέσω των ΚΑΠ, τις ανάλογες αποδοχές και απολαβές που πρέπει να έχει ένας δήμος για να είναι ποιοτικός στις λειτουργίες του».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις