Ένα πρώην στέλεχος των βρετανών Πεζοναυτών (Royal Marines) πιστεύεται ότι έγινε ο πρώτος Βρετανός που σκοτώθηκε πολεμώντας στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα ένας δικηγόρος και μία κουρδική πηγή.

Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Έρικ Σκάρφιλντ επιβεβαίωσε από την πλευρά της σήμερα τον θάνατο του πρώην στρατιώτη, ηλικίας 25 ετών, υπογραμμίζοντας πόσο «συντετριμμένη» είναι για την απώλειά του, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Φόρεϊν Όφις.

Μία πηγή προσκείμενη στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι YPG βρίσκονται «σε επικοινωνία με την οικογένεια προκειμένου να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τη σορό του».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Κωνσταντίνος Έρικ Σκάρφιλντ είχε φθάσει στη Συρία την 7η Δεκεμβρίου.

Ο Τζόρνταν Μέιτσον, ένας Αμερικανός πρώην στρατιώτης, που υποστηρίζει ότι ήταν συμπολεμιστής του Κωνσταντίνου Έρικ Σκάρφιλντ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, απέτισε φόρο τιμής σε έναν «πειθαρχημένο μαχητή» και γνωστοποίησε ότι το θύμα ήταν ένας πρώην Έλληνας υπήκοος που είχε πάρει τη βρετανική υπηκοότητα.

Σε μία φωτογραφία που αναρτήθηκε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζεται ο Κωνσταντίνος Έρικ Σκάρφιλντ να φοράει στρατιωτική στολή και να κρατάει ένα αυτόματο τουφέκι, ενώ ποζάρει μαζί με άλλους ξένους και Κούρδους μαχητές.

Ο Έρικ Σκάρφιλντ, που μετέβη στη Συρία με δική του πρωτοβουλία, ως απλός πολίτης, τραυματίστηκε θανάσιμα από βλήμα όλμου τη Δευτέρα, ενώ πολεμούσε στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο Ταλ Χάμις, στη βορειανατολική Συρία, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μία πηγή προσκείμενη στους Κούρδους του YPG.

Ένας Βρετανός δικηγόρος, εξάλλου, ο Νταν Τζάρβις, δήλωσε ότι η οικογένεια του Σκάρφιλντ, από το Μπάρνσλεϊ της βόρειας Αγγλίας, τον είχε επισκεφθεί στο γραφείο του πριν από λίγες εβδομάδες προκειμένου να τού εκφράσει τις ανησυχίες της για το γιο τους.

Πρόκειται για «μια τραγική τροπή, φαίνεται πως οι χειρότεροι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν» επισήμανε ο Τζάρβις σε μία ανακοίνωση.

«Ο Έρικ ήταν ένα έμπειρο μέλος των Βρετανών Πεζοναυτών που είχε συγκλονιστεί από τις ωμότητες που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος. Η οικογένειά του πίστευε ότι είχε ταξιδέψει στη Συρία με την ελπίδα να προσφέρει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια ως ειδικός στην παροχή ιατρικής φροντίδας στα πεδία μαχών».

«Υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να επισημάνουμε καθώς ο Έρικ δεν ήταν σίγουρα το μοναδικό πρόσωπο που ταξίδεψε στη Συρία προκειμένου να ενταχθεί στις δυνάμεις που αντιστέκονται στο Ισλαμικό Κράτος» σημείωσε ο Τζάρβις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε γνωστοποιήσει χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ένας μαχητής, ο οποίος ήταν είτε βρετανικής είτε ελληνικής υπηκοότητας, είχε υποκύψει την ίδια ημέρα στα τραύματά του που είχε υποστεί την προηγουμένη στην επαρχία Χασάκα.

Όπως είχε μεταδώσει το BBC, ο άνδρας που σκοτώθηκε ονομαζόταν Κωνσταντίνος Έρικ Σκάρφιλντ και ανήκε στο παρελθόν στις τάξεις των βρετανών Πεζοναυτών. Ήταν ηλικίας 25 ετών, είχαν διευκρινίσει οι εφημερίδες Ντέιλι Τέλεγκραφ και Ντέιλι Μέιλ.

Ο Κωνσταντίνος Έρικ Σκάρφιλντ είναι ο δεύτερος Δυτικός που σκοτώνεται πολεμώντας στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος μετά το θάνατο ενός Αυστραλού στην ίδια περιοχή την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις