Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος δεν θα κληθεί να καταθέσει στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος κλήτευσης των προτεινομένων μαρτύρων από την εισαγγελέα της έδρας Ξένη Δημητρίου.

Πάντως, ο πρόεδρος του δικαστηρίου διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή του δικαστηρίου, περί μη κλήτευσης επίμαχων μαρτύρων, μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή αν κριθεί αναγκαίο από το δικαστήριο.

Η ακροαματική διαδικασία για την εμπλοκή ή μη του Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ «άνοιξε» με την κατάθεση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), καθηγητή Ευρωπαϊκής Οικονομίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Λουκά Τσούκαλη.

Ο μάρτυς χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τον κ. Παπακωνσταντίνου «ευφυή» και «καλλιεργημένο», προσθέτοντας πως «όλοι έχουν να πουν καλά λόγια για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ακόμη και στο εξωτερικό, όπου συχνά βρίσκεται».

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών, είναι γραμματέας του ΕΛΙΑΜΕΠ και υπέβαλε την παραίτησή της, αλλά δεν έγινε δεκτή, καθώς -όπως σημείωσε- ο καθένας είναι αθώος μέχρι να υπάρξει -εάν υπάρξει- καταδικαστική απόφαση.

Επίσης, κατέθεσε ότι έχει φιλικές σχέσεις με τον κατηγορούμενο και βρίσκονται μια φορά κάθε τρεις μήνες, ενώ αντίθετα δεν είχε σχέσεις με την Ελένη Παπακωνσταντίνου.

Η γραμματέας (από το 2005) του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα, είναι η δεύτερη μάρτυρας της ακροαματικής διαδικασίας.
Υπενθυμίζεται ότι την κλήτευση της κ. Μπέλμπα αποφάσισε το Ειδικό Δικαστήριο έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου.

Η εξέταση της κ. Μπέλμπα κρίθηκε απαραίτητη μετά την κατάθεση της πρώην συνεργάτιδας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Σοφίας Ρίτσου, η οποία ανέφερε ότι ο χρήστης υπολογιστή με τον κωδικό «Σοφία» που την 1η Οκτωβρίου του 2012 εμφανίζεται να διαβάζει μέρος της λίστας Λαγκάρντ, ήταν η γραμματεύς του κ. Βενιζέλου και όχι η ίδια η κ. Ρίτσου, όπως είχε υποστηριχθεί αρχικά.

Όπως κατέθεσε η μάρτυς, πράγματι είχε τον κωδικό πρόσβασης «Σοφία» σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επιπλέον, ότι κατά την παράδοση και παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, δεν παραδόθηκε κανένα CD ή στικάκι.

Τον Αύγουστο του 2011 -είπε η μάρτυς- ήρθε ο Ιωάννης Διώτης και παρέδωσε ένα στικ στον κ. Βενιζέλο και κάποιες σελίδες, χωρίς όμως εκείνη να γνωρίζει το περιεχόμενό του. Η κ. Μπέλμπα έβαλε αυτό το στικ σε ένα κουτί και το κλείδωσε σε ασφαλές ντουλάπι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

Όταν δημιουργήθηκε ο θόρυβος για το θέμα, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τη μάρτυρα το επίμαχο στικάκι (2.10.2012).

Εκείνη το «άνοιξε» για πρώτη φορά για να διαπιστώσει ότι ήταν το συγκεκριμένο, και για δεύτερη πριν το παραδώσει στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος -όπως η ίδια κατέθεσε- το έβαλε σε έναν φάκελο και τον έστειλε με αστυνομικό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η μάρτυς διαβεβαίωσε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και δεν είχε καμία εικόνα του περιεχομένου του.

Η μόνη που είχε δει το περιεχόμενο του στικ, είπε, ήταν η ίδια.

Η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου πρότεινε να κλητευθεί να καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία μετέβη στο Παρίσι για παραλάβει και να φέρει το νέο CD με την επίμαχη λίστα, Σμαράγδα Πιτέμη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που πήρε το στικ από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και ο Χρίστος Αθανασίου.
Τελικά η πρότασή της απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις