«Δεν ψάχνουμε να βρούμε διάσημους νεκρούς. Ψάχνουμε να βρούμε ιστορικές αλήθειες και να βρούμε την ιστορία αυτού του τόπου. Μεγάλες ιστορικές συνέχειες από την εποχή του λίθου. Ψάχνουμε να βρούμε πολύτιμους λίθους, ερμηνευτικούς, για το τι υπήρξε το παρελθόν και ποιοι είμαστε σήμερα», είπε μεταξύ άλλων από τον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Σημείωσε δε: «Ήδη, αυτό το μνημείο είναι πάρα πολύ σπουδαίο. Δεν έχει καμία σημασία να αναρωτιόμαστε με σκανδαλολογικούς τρόπους ποιος θα ήταν ο νεκρός. Ήταν κάποιος νεκρός, κάποιος πλούσιος, κάποιος ηγεμών, αυτά τα λένε οι ποιητές, τα λέει ο Καβάφης, αλλά η αρχαιολογική επιστήμη και η σημερινή μας κατάσταση μας οδηγούν στις σκέψεις να αξιοποιήσουμε όλα αυτά που έχουμε στα χέρια μας»

Ο κ. Ξυδάκης επεσήμανε πως η φάση της ανασκαφής έχει τελειώσει και έχει ξεκινήσει η μελέτη και η συντήρηση των ευρημάτων.

«Η ανασκαφή αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει, σ΄αυτή τη φάση της» είπε ο αν. υπουργός και συνέχισε: «Η κ. Περιστέρη έχει αρχίσει τη μελέτη των ευρημάτων της και τη συντήρησή τους. Χρειάζονται πολλά έργα αντιστήριξης και συντήρησης. Είναι ένας λόφος που έχει πολλά τέτοια προβλήματα […]. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που αυτή τη στιγμή παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις