Πολυτεχνείο: Διέκοψαν τον καθαρισμό του γκράφιτι

Πολυτεχνείο: Διέκοψαν τον καθαρισμό του γκράφιτι
Ξεκίνησε το πρωί ο καθαρισμός του μαύρου γκράφιτι που είχε καλύψει τον εξωτερικό τοίχο του Πολυτεχνείου, ωστόσο σταμάτησε πρόωρα, καθώς υπήρξε συγκέντρωση πολιτών κατά της αφαίρεσης του γκράφιτι.

Ο δήμος Αθηναίων έθεσε στη διάθεση των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ εξειδικευμένο προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας, το οποίο ασχολείται με τον καθαρισμό αστικών υποδομών από χρώματα.

Ο καθαρισμός του ιστορικού κτιρίου αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού, οι εργάτες αναγκάστηκαν να διακόψουν τη διαδικασία, καθώς πλήθος κόσμου πραγματοποίησε συμβολική διαμαρτυρία.

Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν ύστερα από κάλεσμα μέσω facebook από το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός.

Συγκεκριμένα, ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, η οποία μιλάει για τη σημασία του μαύρου γκράφιτι, καλούσε τους πολίτες να δράσουν κατά της αφαίρεσης.

Το κείμενο αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός καλεί σε δράση ενάντια στην καταστροφή ενός ακόμα "μνημείου" τέχνης, ενάντια στην "απομάκρυνση" του γκράφιτι στο Πολυτεχνείο και τη δίωξη των δημιουργών του. Σήμερα Δευτέρα στις 12.00 στην οδό Στουρνάρη. Ελάτε και φέρτε τη φαντασία σας και τα υλικά που την ντύνουν...».

Οι εργαζόμενοι φοβούμενοι για επεισόδια εγκατέλειψαν προσωρινά τις θέσεις του, ενώ ο καθαρισμός αναμένεται να συνεχιστεί το συντομότερο δυνατόν.

//www.nooz.gr/uploads/polutexneio163151.jpg

Υπενθυμίζεται ότι το δυστοπικό γκράφιτι στους τοίχους του κτιρίου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας, που μίλησε για βανδαλισμό.

Για το θέμα είχε παρέμβει και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να αναζητηθούν οι υπαίτιοι για τη διάπραξη του, πλημμεληματικού βαθμού, αδικήματος της «διακεκριμένης φθοράς σε αντικείμενο που χρησιμεύει για κοινό όφελος».