Την Τετάρτη 25 Μαρτίου ο επικεφαλής της μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο, Ηρακλής Αστεριάδης, θα υπογράψει για λογαριασμό της Ελλάδας, τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με βάση την οποία η διακίνηση και η εμπορία ανθρωπίνων οργάνων χαρακτηρίζεται ως έγκλημα.

Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η εμπορία ανθρωπίνων οργάνων αποτελεί ένα πρόβλημα παγκόσμιας διάστασης, που συνδέεται με τα κυκλώματα του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

Το πρόβλημα της εμπορίας οργάνων γίνεται εντονότερο εξαιτίας της αδυναμίας πολλών χωρών να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες μεταμόσχευσης των ασθενών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 10.000 παράνομες μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, με το παράνομο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων να αποφέρει στο οργανωμένο έγκλημα κέρδη 600 – 1.200 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση αυτής της εγκληματικής δράσης, καθώς και την προστασία των θυμάτων της.

Εκτός από την Ελλάδα τη σύμβαση θα υπογράψουν και δεκατρείς ακόμη ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις