Βενιζέλος: Μην παίζετε με το εθνικό συμφέρον

Βενιζέλος: Μην παίζετε με το εθνικό συμφέρον
«Σας στηρίζουμε αφού επιτέλους συνειδητοποιήσετε πως υπάρχει μία εθνική στρατηγική, εφόσον αναλάβετε την ευθύνη σας χωρίς παιχνίδια, χωρίς αυταρέσκειες κι αλαζονεία χωρίς επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς και παλινωδίες χωρίς γραμμή τυφλής πρόσκρουσης ή διολίσθησης» ξεκαθάρισε προς την κυβερνητική πλευρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε ερήμην του λαού την παράταση, δεν την έφερε ποτέ στη Βουλή, τώρα θέτει εκβιαστικά διλήμματα, δεν διαπραγματεύεται ενώ ζητεί χειροκρότημα χωρίς να έχει ενημερώσει τα κόμματα και τον λαό για το τι διαπραγματεύεται και τι συμφωνία έκλεισε.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταγγέλλει τους εταίρους γιατί δεν τηρούν το Μνημόνιο και δεν μας δίνουν τις δόσεις, ότι δεν τηρούν το Μνημόνιο που η ίδια η κυβέρνηση δεν θέλει να εφαρμόσει.

«Το θέατρο της παράλογης θρασυδειλίας» σχολίασε και απευθυνόμενος πως τα έδρανα της κυβέρνησης είπε: «τώρα ζητάτε να σας χειροκροτήσουμε», θέτοντας το ερώτημα: «Για να καταστρέψετε τη χώρα ή για να την κάνετε «γυριστή» χωρίς πολιτικό κόστος;».

«Τέτοια βοήθεια μην περιμένετε» ξεκαθάρισε τονίζοντας πως «εμείς στηρίζουμε την εθνική στρατηγική, την εθνική συναίνεση, την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ακόμη για την αποψινή συζήτηση στη Βουλή πως ο πρωθυπουργός όχι μόνον δεν έκανε ανακοινώσεις, δεν είπε ποια είναι τα δεδομένα, αλλά ζήτησε και τα ρέστα από την Αντιπολίτευση για τα δημαγωγικά του ψέματα και την αντιμνημονιακή του ανευθυνότητα.

Όπως μάλιστα τόνισε ο κ. Βενιζέλος η Ελλάδα είναι μία κι η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εκφράζει την χώρα συνολικά «κι όχι μόνο την ετερόκλητη πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» επισημαίνοντας πως ενώ οι σημερινοί κυβερνώντες μιλούσαν για δοσίλογους εκείνοι σήμερα στηρίζουν έχοντας ψηφίσει ήδη τις ρυθμίσεις για τα προνοιακά και τις 100 δόσεις.

«Το δικό μας μέλημα ήταν και είναι πάντα η πατρίδα και το πληρώσαμε ακριβά» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τόνισε ότι «αυτό είναι το ιστορικό καθήκον» και επισήμανε πως ήρθε η ώρα να καταλάβουν οι πολίτες «τι περάσαμε ως έθνος, ότι γλυτώσαμε την απόλυτη καταστροφή και την ασύντακτη χρεοκοπία και τι κατακτήσαμε χάρη στη δική τους προσπάθεια».

«Αυτό το εθνικό κεκτημένο οφείλετε να το σεβαστείτε. Μην παίζετε με το εθνικό συμφέρον» κάλεσε την κυβέρνηση.

Δευτερολογία

‘Έντονα επικριτικός κατά του πρωθυπουργού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον ότι «παραπλανά τους βουλευτές όταν λέει πως δεν χρειάζεται να έρθει η συμφωνία στη Βουλή».

Παράλληλα χαρακτήρισε εικονική την επίκληση του Αλέξη Τσίπρα για συναίνεση και υποστήριξε ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται μόνο για εσωκομματικούς λόγους:

«Πως ζητάς συναίνεση από την αντιπολίτευση όταν της επιτίθεσαι και την απαξιώνεις;» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Γιατί ήρθαμε εδώ σήμερα; Για λόγους εσωκομματικούς του ΣΥΡΙΖΑ. Πέτυχε; Ναι. Εύκολο. Η συσπείρωση όμως σε ποια βάση γίνεται; Είναι συσπείρωση για ρήξη ή για συμφωνία; Μεταστροφής ή διολίσθηση;»

Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος στις αναφορές του πρωθυπουργού περί έντιμου συμβιβασμού, υποστήριξε ότι «αυτός δεν είναι συμβιβασμός αλλά αμηχανία και εγκλωβισμός».

«Έντιμο συμβιβασμό λέει ο κ. Τσίπρας; Τι σημαίνει; Μένουμε στο παλιό μνημόνιο έως τον Ιούλιο και μετά κάνουμε ένα νέο μνημόνιο;»

Ο κ. Βενιζέλος, αναρωτήθηκε στη συνέχεια, αν ο πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να επανορθώσει σε σχέση με την προεκλογική του επιχειρηματολογία ώστε να πει επιτέλους, όπως είπε, «κάτι για το χρέος ή να αποσαφηνίσει αν η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε καλά που προχώρησε στο κούρεμα του».

Αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις, υποστήριξε ότι τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην κ. Μέρκελ θα χρησιμοποιηθούν ενάντια της χώρας ενώ σημείωσε ότι άδειασε παράλληλα και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Αιχμές άφησε για τη στάση της προέδρου της Βουλής κατά την συζήτηση λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Για να εκλεγεί κανείς Πρόεδρος της Βουλής αρκούν οι ψήφοι βουλευτών. Για να είναι κανείς χαριτωμένος απαιτείται και κάτι άλλο».

Έντονη ήταν η ενόχληση του όταν η πρόεδρος της Βουλής του υπενθύμισε ότι έληξε ο χρόνος της παρέμβασης του και άρχισε να χτυπά το κουδούνι.

«Πόσο χρόνο θέλετε κ. Βενιζέλε;» ρώτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να της απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:

« Να είστε ευπρεπής. Αυτά που κάνετε με το χρόνο είναι παιδαριώδης αντίδραση. Μπορείτε να το αφήσετε, να χτυπά. Δεν με ενοχλεί. Να σέβεστε το ρόλο σας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου και για τη στάση που κράτησε στο θέμα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει συνεδρίαση της Βουλής για οποιοδήποτε θέμα και ιδίως για το κατ’ εξοχήν σοβαρό θέμα της διαπραγμάτευσης που να μην την υπονομεύετε με παραβιάσεις του Κανονισμού, με οξύτητα, με πρόκληση έντασης.