Τα κρασιά καθώς και τα τυριά είναι ζωντανά. Είναι και τα δύο προϊόντα ζύμωσης και ωρίμανσης. Αυτές οι δυο διεργασίες τους δίνουν ζωή. Κάθε μέρα που περνά εξελίσσονται και γίνονται πιο πολύπλοκα. Σε γεύση και σε άρωμα. Φτάνουν στην κορύφωσή τους, και μετά αρχίζει η σταθερή και αναπόφευκτη παρακμή τους.
«Ο φυσικός προορισμός του οίνου είναι να γίνει ξύδι και μάλιστα ξύδι κακής ποιότητας».
Η φράση διατυπώθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπορντό Jean Ribereau-Gayon. Κάτι παραπάνω θα ήξερε… Ο “έρωτας” ξεκινάει όταν οι πρωτεΐνες των τυριών ενώνονται στο στόμα με τις τανίνες των ερυθρών κρασιών, σμιλεύοντας τη στυφή αίσθηση και κυρίως την πικρή γεύση τους.
Όλα τα παρακάτω που γράφω, είναι απλά προτάσεις και ασφαλώς όχι “νόμος”. Μια αρχή για αυτούς που δεν έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο ή μια ακόμη γνώμη για αυτούς που έχουν ασχοληθεί. Το καλύτερο αποτέλεσμα ο κάθε ένας το παίρνει μέσα από τους πειραματισμούς των συνδυασμών που θα κάνει.
Ας ξεκινήσουμε από την επιλογή κρασιού.
Η αλήθεια είναι πως ομολογουμένως δεν έχουμε στο κρασί, ούτε παιδεία ούτε παράδοση. Κρασί παρήγαγαν στην Ελλάδα κυρίως αγρότες για ιδία κατανάλωση. Όσοι εκμεταλλεύονταν μεγαλύτερες εκτάσεις, προμήθευαν με κρασί -πάντα χύμα- ταβέρνες της γύρω περιοχής. Και στις δυο περιπτώσεις το κρασί εξυπηρετούσε τις ανάγκες της χρονιάς. Στο κρασί όμως -δυστυχώς ή ευτυχώς- τα περισσότερα στοιχεία του, γευστικά και αρωματικά, θέλουν τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια για να εμφανιστούν. Γι` αυτό σπάνια ένα χύμα κρασί μπορεί να είναι και καλό.
Ευτυχώς, τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, γίνονται προσπάθειες να αλλάξει αυτή η κατάσταση, από πλευράς οινοπαραγωγών που ασχολούνται με την παράγωγη εμφιαλωμένου κρασιού παλαίωσης, και η προσπάθεια τους έχει πολλές φορές αποτέλεσμα από καλό έως εξαιρετικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρασύρεται και το καταναλωτικό κοινό το όποιο ενημερώνεται, δοκιμάζει και αρχίζει να αποκτά άποψη.
Σε αντίθεση με το κρασί, το τυρί αποτελούσε και αποτελεί βασικό στοιχείο στη διατροφή των Ελλήνων και κατέχει ιδιαίτερη θέση στην πυραμίδα της διατροφής μας. Τα βραβευμένα ελληνικά τυριά, με τη μοναδική τους γεύση, εξηγούν γιατί η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα, ξεπερνάει κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει τη σφραγίδα Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Προστασία Προέλευσης) σε 20 τυριά.
Αυτό μας καθιστά την 3η σε σειρά χώρα -πίσω από Γαλλία και Ιταλία- σε αριθμό τυριών και αυτό δείχνει ότι πραγματικά έχουμε τυροκομική παράδοση. Το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Στην Νότιο Ευρώπη, το τυρί ήταν και είναι αγαπημένο έδεσμα των κατοίκων της. Επίσης η εκτροφή του προβάτου και της κατσίκας αναπτύχθηκε πολύ σε αντίθεση με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Πάμε τώρα στις επιλογές μας.
Συνήθως ξεκινάμε από το κρασί που προτιμάμε. Ρόλο στην επιλογή μας παίζουν η εποχή, αλλά κυρίως η διάθεση και το γούστο. Κατόπιν, ακολουθούμε ορισμένους κανόνες που μας δίνουν μια βασική κατεύθυνση στην απόλαυση τυριού και κρασιού. Όπως:
– Φρέσκα λευκά τυριά με φρέσκα λευκά κρασιά.
– Λιπαρά κίτρινα τυριά με πλούσια κόκκινα κρασιά.
– Ώριμα λευκά τυριά με ώριμα λευκά κρασιά.
– Έντονα αλμυρά τυριά με όξινα λευκά κρασιά.
– Παλαιωμένα κίτρινα τυριά με παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.
Πάμε στο σερβίρισμα:
– Σερβίρουμε τα κρασιά σχετικά δροσερά. Τα λευκά γύρω στους 10-12°C και τα ερυθρά στους 15-18°C.
– Τα παλαιωμένα ερυθρά κρασιά πρέπει πρώτα να αεριστούν για τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν τα σερβίρουμε. Έτσι, θα αναδυθούν όλα τους τα αρώματα. Θα βοηθούσε αν χρησιμοποιούσαμε μια ειδική για αυτή τη δουλειά κανάτα που ονομάζεται decanter.
– Σερβίρουμε τα τυριά σε πλατό (δίσκο) ξύλινο -συγκρατεί την υγρασία κυρίως των φρέσκων τυριών- κεραμικό ή γυάλινο.
– Κόβουμε τα τυριά όχι σε μπουκιές, αλλά σε μεγάλες ομοιόμορφες φέτες
– Δεν βάζουμε πάνω από 4 με 5 διαφορετικές ποικιλίες τυριών στο πλατό, για να μην το πνίξουμε και προσέχουμε να συγγενεύουν γευστικά.
– Μπορούμε να αφήσουμε χώρο για να προσθέσουμε στο πλατό φρούτα -φρέσκα ή αποξηραμένα- καθώς και ξηρούς καρπούς, κυρίως καραμελωμένους.
– Αν θέλουμε, συνοδεύουμε τα τυριά μας με διάφορα chutneys -πικάντικες ή όξινες μαρμελάδες- σερβιρισμένα σε μικρά μπολ. 
Tip : Δεν χρειάζεται να πάρουμε ότι πιο ακριβό βρούμε στην αγορά. Υπάρχουν κρασιά και τυριά αξιοπρεπέστατα σε ικανοποιητικές τιμές. Απλά πρέπει να ασχοληθούμε κάνοντας μια μικρή έρευνα αγοράς. Αν μπούμε στην όλη διαδικασία για να δείξουμε ξιπασιά και κοινωνικό status, απλά θα περάσουμε λιγότερο καλά…

Πηγή: www.newsfish.gr
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις