Η συνάντηση του Έλληνα υπουργοί Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον την περασμένη Κυριακή (στο Πάσχα των Καθολικών) δεν έγινε σε τόσο καλό κλίμα όσο οι δύο θέλησαν να παρουσιάσουν. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η συζήτηση περιελάμβανε και καβγά.

Η πρόεδρος του ΔΝΤ αιφνιδίασε τον Έλληνα υπουργό λέγοντάς του ότι οι θεσμοί είναι προετοιμασμένοι, αλλά για τον ελληνικό λαό θα ήταν καταστροφή η έξοδος από την Ευρωζώνη. Η απάντηση ήταν ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως εάν αυτό συνέβαινε δεν θα ήταν αναίμακτο για κανέναν.

Όπως περιγράφει το Έθνος της Κυριακής, στη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη που τον συνόδευε, τονίστηκε το πρόβλημα που δημιουργεί η απουσία συμφωνίας.

Μάλιστα σε ένα σημείο η Κ. Λαγκάρντ στράφηκε προς τον Γιάνη Βαρουφάκη και δραματοποίησε την κατάσταση στην περίπτωση που η Ελλάδα εξέλθει από το ευρώ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (εννοούσε να αναγκαστεί ή να εξέλθει συμφωνημένα).

«Θα είναι καταστροφή για τον ελληνικό λαό η έξοδος από την Ευρωζώνη. Θα είναι ολέθριο λάθος εν το επιτρέψετε ή το επιδιώξετε», φέρεται να είπε. Και προχώρησε λέγοντας τα εξής ως προειδοποίηση: «Εμείς και οι υπόλοιποι Θεσμοί είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, αλλά οι Έλληνες θα βιώσουν φρικτές καταστάσεις».

Ήταν μια φράση πολύ ενοχλητική, που προς στιγμήν πάγωσε τους συνομιλητές της, σχολιάζει το Έθνος, αλλά δείχνει επίσης ότι ύστερα από πέντε χρόνια μνημονίου, οι πάντες προετοιμάστηκαν για να αντιμετωπίσουν σχεδόν ανώδυνα οποιαδήποτε κατάσταση.

Τόσο βέβαια η αμερικανική κυβέρνηση όσο και οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα επηρεάζει και σήμερα σημαντικά την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία. Και αυτός είναι ο λόγος που ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνεχίζουν να τηλεφωνούν ας ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να πιέζουν για να αποφευχθεί το «ατύχημα».

Σύμφωνα με πηγές του Έθνους, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε στην Κριστίν Λαγκάρντ: «Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο (σ.σ. Grexit). Αλλά δεν θα είναι αναίμακτη η κατάσταση για κανέναν (συμπεριλαμβανομένων του ΔΝΤ, της Ευρώπης και της ΕΚΤ) εάν αυτό συμβεί. Βοηθήστε να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις και περάστε το μήνυμα στην ΕΚΤ να μη συμπεριφέρεται εχθρικά στην Ελλάδα και να σταματήσει την ασφυξία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις