Μη “φιλική πράξη” θα θεωρηθεί από τις ΗΠΑ το νομοσχέδιο για απελευθέρωση ισοβιτών, διαμήνυσε ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς, βάζοντας στο επίκεντρο των αμερικανικών ανησυχιών την επικείμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Ο αμερικανός πρέσβης μάλιστα προχώρησε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το θέμα, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι για αυτό το ζήτημα η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει προβεί σε διάβημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης από τις 2 Απριλίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του θέσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον.

“Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού η οποιοδήποτε άλλου που έχει βάψει τα χέρια του με αίμα αμερικανών διπλωματών θα είναι μια εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια για τις ΗΠΑ”, είπε ο κ. Πιρς, εκφράζοντας το φόβο ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών και άλλων κακοποιών.

Τόνισε μάλιστα ότι αν συμβεί αυτό, θα αποτελέσει “οπισθοδρόμηση στη διμερή μας συνεργασία“.


Ο ίδιος συσχέτισε ευθέως την υπόθεση με τη στάση των ΗΠΑ στην υποστήριξη προς την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της.

“Είναι βίαιοι τρομοκράτες και κακοποιοί και ανήκουν στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Είναι σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, όχι ανθρωπιστικό θέμα”, τόνισε, προσθέτοντας: “Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι πρέπει να εκτίσουν το σύνολο της ποινής τους στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια των σπιτιών τους, περιστοιχισμένοι από τους φίλους, τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους”.

“Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή βεβηλώνει τη μνήμη αυτών που έχουν σκοτώσει και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων”, είπε.

“Δεν υπάρχει θέση για τους καταδικασμένους τρομοκράτες στον πολιτισμένο πολιτικό λόγο ή η επιστροφή στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για βίαιους εγκληματίες και ανήκουν στη φυλακή. Πουθενά αλλού”, τόνισε.

“Πιστεύουμε ότι αυτή η νομοθεσία δεν είναι συνεπής με το πνεύμα της επί μακρόν δέσμευσης της Ελλάδας στη διεθνή αντιτρομοκρατική συνεργασία, και αν αυτή περάσει, θα σημάνει οπισθοδρόμηση στη διμερή μας συνεργασία. Αυτή δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστική υπόθεση, είναι μια σημαντική υπόθεση ασφαλείας”, κατέληξε


Γνωστή από τις 2 Απριλίου η αμερικανική αντίδραση

Ως τώρα, πρόσθεσε, η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης περιορίστηκε στις επίσημες επαφές, με την ελπίδα ότι θα υπήρχε θετική ανταπόκριση σε κάποιες από τις ανησυχίες που εκφράσαμε ιδιωτικά για ορισμένες πτυχές της νομοθεσίας.

“Διατύπωσα αυτές τις ανησυχίες ευθέως στον υπουργό Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου και επεσήμανα μεταξύ άλλων ότι αν ο Σάββας Ξηρός αφεθεί να βγει από τη φυλακή πριν εκτίσει την ποινή του, την οποία του καταλόγισε το ελληνικό δικαστικό σύστημα, θα αποτελούσε κακή υπηρεσία για τους Αμερικανούς διπλωμάτες που σκοτώθηκαν και για τις οικογένειές τους. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε κάτι τέτοιο“.

Ο πρέσβης, για λόγους σημειολογίας, στεκόταν πλάι σε μία πλάκα στην οποία ήταν χαραγμένα τα ονόματα των στελεχών της αμερικανικής αποστολής που έχουν δολοφονηθεί από τη “17 Νοέμβρη”.

Ο Ρίτσαρντ Γουέλς, ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες, ο Νικόλαος Βελούτσος, ο πλοίαρχος Γουίλιαμ Νορντίν και ο λοχίας Ρόναλντ Στιούαρτ δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες της “17Ν”.


Σημειώνεται ότι ο βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα έσπευσε να αναπαράγει στα social media τις δηλώσεις του αμερικανού συναδέλφου του.

Η παρέμβαση του αμερικανού πρέσβη έρχεται λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Κέρι- Κοτζιά στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι το μέλος της 17 Νοέμβρη, εάν αφεθεί ελεύθερος, θα επαναλάβει τα τρομοκρατικά του σχέδια.

Στην ανακοίνωση αναφέρονταν τα εξής:
“Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η προτεινόμενη ελληνική νομοθεσία, που φαινομενικά αποσκοπεί στην βελτίωση της διαβίωσης των κρατουμένων με προβλήματα υγείας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών υπεύθυνων για την πρόκληση τρομερής ζημιάς στην Ελλάδα, μέσω πολλαπλών επιθέσεων για πάνω από 27 χρόνια, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν Ελληνες πολίτες, Αμερικανοί, και άλλα θύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα, αναφέρει η δήλωση, συνεργάζονται εδώ και καιρό στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ελπίζουμε ότι αυτό θα παραμείνει κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας μας”.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/04/20/savvasxiros173151.jpg

Κυβερνητική αντίδραση

“Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς.

Ωστόσο, ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών” αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, με τις οποίες είχε εκφράσει τη βαθιά ανησυχία του, ότι το νομοσχέδιο για τις φυλακές, η ψήφιση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα στην ελληνική Βουλή, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη αποφυλάκιση τρομοκρατών. (Διαβάστε αναλυτικά)

“Δύο φορές ευαισθησία για την τρομοκρατία”

“Εμείς έχουμε δυο φορές ευαισθησία για την τρομοκρατία, διότι τα εγκλήματα αυτά έγιναν στο όνομα της Αριστεράς”, έλεγαν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με το θέμα που προέκυψε τον Σάββα Ξηρό, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε ερώτηση για “την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού”, επισήμαιναν ότι σεβόμαστε και τιμούμε την μνήμη των θυμάτων, αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται και οφείλει να είναι γενναιόδωρη.

Διευκρίνιζαν παράλληλα ότι για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού δεν μιλάμε για αποφυλάκιση αλλά για κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι ο νόμος στοχεύει στο να μπει μια τάξη στο χάος των φυλακών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις