Έναν νέο κυτταρικό μηχανισμό ο οποίος φαίνεται πως ρυθμίζει την γήρανση, αποκάλυψαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη.

Με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και διευθυντή του ΙΜΒΒ Νεκτάριο Ταβερναράκη, οι ερευνητές Κωνσταντίνος Παληκαράς και Ειρήνη Λιονάκη οι οποίοι έκαναν την σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό «Nature», έριξαν για πρώτη φορά φως στον άκρως ενδιαφέρον βιολογικό μηχανισμό, ικανό να ελέγχει την γήρανση.

Όπως αναφέρεται, ο συγκεκριμένος μηχανισμός σχετίζεται άμεσα με την διαδικασία της δημιουργίας και της καταστροφής μιτοχονδίων στα κύτταρα κατά τη γήρανση, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την διάρκεια ζωής.

Κάθε ανθρώπινο κύτταρο περιέχει εκατοντάδες μιτοχόνδρια και οι δυσλειτουργίες σε αυτά είναι υπεύθυνες για σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, όπως καρδιομυοπάθειες, νευρομυϊκές ανωμαλίες, νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως οι νόσοι Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και άλλες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών του ΙΜΒΒ, αυτός ο εξελιγμένος μοριακός μηχανισμός επιτρέπει στα κύτταρα να αυξομειώνουν τον αριθμό των μιτοχονδρίων ανάλογα με τις ενεργειακές τους ανάγκες και την έκθεση σε ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες στρες.

Οι Έλληνες επιστήμονες, χρησιμοποιώντας ως αντικείμενο πειραματισμού το νηματώδη σκώληκα Caenorhabditis elegans, έδειξαν ότι μια πρωτεΐνη (η DCT-1/NIX) στην επιφάνεια των μιτοχονδρίων είναι αυτή που αποτελεί τον κεντρικό ‘διακόπτη’ του μηχανισμού. Η εν λόγω πρωτεΐνη είναι συστατικό των μιτοχονδρίων και στον άνθρωπο.

Η λειτουργία της πρωτεϊνης αυτής διατηρεί την εύρυθμη μιτοχονδριακή λειτουργία, απομακρύνοντας τα κατεστραμμένα μιτοχόνδρια και δημιουργώντας νέα και υγιή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να έχουν καθοριστική σημασία για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η γήρανση στον άνθρωπο, ενώ αναμένεται και η αξιοποιήσή τους για την αντιμετώπιση νοσημάτων, τα οποία χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτη συσσώρευση μιτοχονδρίων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις