Τσίπρας: Συμφωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Τσίπρας: Συμφωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα
Απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τη χώρα επιχείρησε να δώσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο STAR.

Μεταξύ άλλων, εξαπέλυσε πυρά σε μερίδα των ξένων αλλά και στην αντιπολίτευση, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή γιατί υπάρχουν ακόμη υφεσιακές απαιτήσεις, εξέφρασε την πεποίθησή του για συμφωνία αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα.

«Παρά το γεγονός ότι είμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, σε μία κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, εντούτοις δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Δεν μπλοφάρουμε και πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες με υπευθυνότητα για το τι ακριβώς συμβαίνει, για το τι ακριβώς διεκδικούμε, ποιοι είναι οι στόχοι μας, ποιες είναι οι προσδοκίες μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου “στον ενικό”.

Χαρακτηριστικά σημεία της συνέντευξης : 

Αποτυχία το Grexit

- «Έχει φανεί ότι η καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά διαχειρίζεται δυο θέματα: την Ουκρανία και την Αθήνα. Το κριτήριο της αποτυχίας είναι δεδομένο: μια ρήξη και έξοδος από το ευρώ θα είναι αποτυχία για όλους. Επιτυχία είναι κάτι διαφορετικό για εμάς και για τη Γερμανία. Έχει δυσκολία να παραδεχτεί ότι το προηγούμενο πρόγραμμα απέτυχε.

Είμαστε σε σκληρή διαπραγμάτευση. Όλοι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα έχουμε λύση στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά υπήρξε. Διεξάγεται μάχη να παρθούν πίσω και να ερμηνευτούν κατά το δοκούν τα δεδομένα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Δεν σκίσαμε το μνημόνιο αλλά καταφέραμε να βάλουμε στην άκρη το email Χαρδούβελη. Θα μου ήταν εύκολο να υπογράψω το email Χαρδούβελη. Αλλά δεν έχω πάρει αυτή την εντολή.

Το θέμα είναι αν η Ευρώπη αποδέχεται το γεγονός ότι η δημοκρατία καθορίζει την πορεία των χωρών. Πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της λαϊκής ετυμηγορίας και των δεσμεύσεων της Ευρώπης.

Πυρά στην αντιπολίτευση - Αντιμετωπίζω «εσωτερική τρόικα»

- Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στην αντιπολίτευση λέγοντας: Η προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία και με άλλα ισχυρά κέντρα έστησαν παγίδα στην κυβέρνηση με την δίμηνη παράταση που πήρε πριν από τις εκλογές, ενώ όπως μας είπαν οι εταίροι τους είχαν προτείνει εξάμηνη παράταση, επιδιώκοντας ότι θα είμαστε μια παρένθεση εκτιμώντας ότι και τώρα το θέλουν ακόμη. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτειες.

«Καιροφυλακτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση και αδιαφορούν αν αυτό θα έχει επιπτώσεις. Και επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και δείχνουν να αδιαφορούν για τις συνέπειες» κατήγγειλε ο πρωθυπουργός. 

Αντιμετωπίζω «εσωτερική τρόικα» που μου λέει όσα δεν μου λένε «οι έξω...»! «Δεν έχουμε σοβαρή αντιπολίτευση ενώ η χώρα τώρα χρειάζεται συστράτευση».

Αυτοκριτική

- Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να κάνει και αυτοκριτική παραδεχόμενος την απειρία της κυβέρνησης: 

Κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν, τόνισε ο πρωθυπουργός, όπως συνέβη στις 18 του Φλεβάρη, όταν η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση που δεν στέκει ηθικά και πολιτικά, να βάλει πλαφόν στα έντοκα του ελληνικού δημοσίου και έτσι απέτρεψαν τη δυνατότητα των τραπεζών να αναχρηματοδοτούν το χρέος μας ύψους 6 δισ.

«Όταν θέσαμε εγώ και ο κύριος Βαρουφάκης το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό.  Το λάθος είναι ότι πειστήκαμε με μία προφορική δέσμευση και δεν ζητήσαμε γραπτή», δήλωσε, αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά και στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε ειδικά την αλλαγή στάση του Μάριο Ντράγκι σε σχέση με τις υποσχέσεις που έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, στην προσπάθεια να εξισορροπήσει έτσι το γεγονός ότι συγκρούστηκε με τους Γερμανούς για την ποσοτική χαλάρωση και τώρα, προφανώς δεν έχει περιθώρια, παρά να συμπλέει με τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου.

Οι διαφωνίες με τους εταίρους

- Μιλώντας για τις διαρροές από την πλευρά των ξένων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είπε: Οι δηλώσεις ότι δεν έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα και προτάσεις είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. Υπάρχει μονταζιέρα, διαρροή ψευδών ειδήσεων, ενώ οι δανειστές εμμένουν στο email Χαρδούβελη. 

 «Δεν υπάρχει μνημόνιο, όμως αυτοί που αποτελούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν αλλάξει άποψη, καθώς θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους και δεν θέλουν να το σκοτώσουν».

Η διαπραγμάτευση υπάρχει γιατί στο τραπέζι υπάρχουν ακόμη υφεσιακά μέτρα, υπάρχει το θέμα των συντάξεων, υπάρχει το θέμα των ομαδικών απολύσεων. «Διαφωνούμε στο ΦΠΑ κι αυτά δεν είναι καπρίτσια. Δεν θέλουμε οριζόντια μέτρα».

«Πιστεύουμε ότι σε πρώτο επίπεδο πρέπει να πετύχουμε την ενδιάμεση συμφωνία. Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και εμάς και τους πιστωτές, ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και έχοντας αποκαταστήσει τις γέφυρες να συζητήσουμε με μία άνεση, που δεν την βλέπουμε πλέον, γιατί έχουμε καθυστερήσει δραματικά όχι με δική μας ευθύνη, να προετοιμάσουμε το έδαφος με σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία και τους κανόνες της ευρωζώνης για μια μεγάλη συμφωνία. 

Έτσι, κάνουμε μια υποχώρηση και λέμε ελάτε να τα βρούμε, ώστε να συμφωνήσουμε στη συνέχεια.  Τα αγκάθια καλό είναι να έρθουν σε δεύτερη φάση».Στήριξη σε Βαρουφάκη

- Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε:  «Το λέω ουσιαστικά ότι στηρίζουμε τον Βαρουφάκη. Τους έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει καλύτερα τη γλώσσα τους από αυτούς. Ο κύριος Βαρουφάκης είναι asset για την κυβέρνηση» τόνισε

Μάλιστα, δικαιολόγησε την απόφαση του κ. Βαρουφάκη να μην συμμετέχει στο δείπνο των ομολόγων του υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί κανείς να μην έχει ανθρώπινα συναισθήματα, όταν άλλα λένε μπροστά του και άλλα βγαίνουν και λένε μετά. «Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη» σημείωσε.

Ωστόσο, όπως είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη για τη διαπραγμάτευση. Θα δεχθώ ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αρνητικό αλλά είναι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού και στόχος τους είναι να αποδομήσουν αυτόν που έχουν απέναντί τους. Σίγουρα δεν προτιμούν να έχουν απέναντί τους τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Δημοψήφισμα, όχι εκλογές

- Απαντώντας για το θέμα του δημοψηφίσματος ή των εκλογών που κατά καιρούς ακούγονται από στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: Αν με φέρουν σε θέση εκτός ορίων και δεν μπορούμε να πάμε σε συμφωνία, δεν θα παραβιάσω τη λαϊκή εντολή. Θα ζητήσουμε τη γνώμη του ελληνικού λαού. Και προφανώς δεν θα πάμε σε εκλογές. Δεν έχουμε λόγο να πάμε σε εκλογές. Έχουμε εντολή λύσης, αλλά δεν θα επαναλάβουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Είναι μικρόψυχοι όσοι νομίζουν ότι θα έχουν όφελος από μία ρήξη.

Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος ότι θα πάμε σε συμφωνία. Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν κάποιος δεν θέλει να την δυναμιτίσει.

Ωστόσο, δεν πρόκειται να αναδιπλωθώ: «Δεν θα υποδυθώ το ρόλο Σαμαρά – Βενιζέλου. Αν είναι για κωλοτούμπες υπάρχουν άλλοι».

Αμοιβαία εκτίμηση με τον Καραμανλή


- Απαντώντας σε σχόλια για τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είπε ότι υπάρχει αμοιβαία πολιτική εκτίμηση, αλλά όχι πολιτικό φλερτ και διέψευσε ότι του έκανε πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Έχω να συναντηθώ με τον άνθρωπο ενάμιση χρόνο. Είναι «παραφιλολογία πολιτικού καφενείου» τα περί πολιτικής προσέγγιση και δεν του πρότεινα την προεδρία της Δημοκρατίας. Αντιθέτως την πρότασης την έκανα προς τον Προκόπη Παυλόπουλο. Και μάλιστα αν και με πίεζαν από το κόμμα μου για αριστερό Πρόεδρο, πρότεινα δεξιό πρόσωπο γιατί δεν έχω τη φιλοσοφία του πάρτα όλα, ή της ιστορικής ρεβάνς».

Δεν είναι φωτογραφική διάταξη για τις φυλακές

- Απαντώντας για τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για το θέμα της αποφυλάκισης Ξηρού ο κ. Τσίπρας σημείωσε: Εκτιμώ ότι η υπόθεση Ξηρού δεν έχει πλήξει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε τη σύμπλευση των δύο χωρών στο θέμα της διαπραγμάτευσης για την οικονομία. 

Δεν πρόκειται για μια φωτογραφική διάταξη που αφορά στον Σάββα Ξηρό, αλλά η γενικότερη φιλοσοφία του νομοσχεδίου Παρασκευόπουλου αφορά πρωτίστως την προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών. Κι έχουμε πολλές καταγγελίες από το ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι παραβιάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Θυμάμαι τη φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τους Απριλιανούς πραξικοπηματίες ότι «η Δημοκρατία δεν εκδικείται». Και η Δημοκρατία μας δεν θέλουμε ούτε να εκδικείται, ούτε να φοβάται.

Μελετημένη η Μέρκελ

- Ερωτηθείς για τις εντυπώσεις του από τη γνωριμία με την γερμανίδα καγκελάριο είπε: «Την Άγκελα Μέρκελ δεν τη γνώριζα προσωπικά, την γνώριζα πολιτικά. Πολλές φορές η προσωπική γνωριμία είναι αρκετά διαφορετική. Τώρα που τη γνώρισα από κοντά λέω ότι δεν είναι τυχαίο που είναι τόσα χρόνια καγκελάριος. Είναι επιμελής, μελετημένη και διαβασμένη που έχει τη γερμανική κουλτούρα που θέλει να λέει ο άλλος την αλήθεια και να μην κοροϊδεύει».ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο ανάλογα με την πορεία  

- Ο πρωθυπουργός απάντησε και για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ: «Eάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4%, πιστεύουμε να μπορέσουμε στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό και θέλω να είμαι ειλικρινής δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν θα μπορέσουμε» 

«Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνεπώς και του αφορολόγητου, έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα έχουμε να μπορέσουμε ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Αλλιώς θα πάει για το 2016».


Θετικός σε συμφέρουσες ιδιωτικοποιήσεις

- Ερωτηθείς για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καλές όταν πουλάς σε καλές τιμές και με την προϋπόθεση πως ένα μέρος των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να πηγαίνει στη χώρα και όχι στο χρέος. Αν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις».  

«Λέμε ότι αν είναι να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία μας για να βγούμε από την κρίση, να το κάνουμε παρότι έχουμε διαφορετική προσέγγιση στα θέματα αυτά. Είναι μια από τις υποχωρήσεις μας. Εντούτοις ζητάμε να μην πηγαίνουν τα χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, ένα μέρος του τουλάχιστον να επενδύεται  στην πραγματική οικονομία, να δίνει θέσεις εργασίας,  να πολλαπλασιάζεται ως ανάπτυξη και ταυτόχρονα να υπάρχει η δυνατότητα - αυτό ενδεχομένως να μην μπορεί να καταστεί εφικτό για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει - μιας συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου, με τη λογική των αναπτυξιακών κοινοπραξιών, γιατί με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ένα διαρκές έσοδο που θέλουμε να πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία».

- Αυτή τη στιγμή στο ΤΑΙΠΕΔ  υπάρχουν 100-120 εκατ. ευρώ real estate για ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου, το θέμα της ΔΕΣΦΑ, η διαδικασία πώλησης της SOKAR θα γίνει με βάση τους κανόνες ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, του ΟΔΙΕ, του Ιπποδρόμου και τον Αστέρα που έχει κολλήσει στο ΣτΕ για περιβαλλοντικούς λόγους». 

- Δύο, επίσης μεγάλα θέματα στα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση είναι το αεροδρόμιο και λιμάνι του Πειραιά. 

Θα πληρώσουν όσοι είναι στη λίστα Λαγκάρντ

- Σχετικά με τη Λίστα Λαγκάρντ ο πρωθυπουργός απαντώντας σε πολίτη τόνισε: «θα τους φέρουμε να πληρώσουν όσοι είναι στη λίστα. Όσο ισχυροί κι αν είναι, όσα μίντια κι αν διαθέτουν».

Θέμα ανάγκης η ΠΝΠ

- Ερωτηθείς για την ΠΝΠ ο κ. Τσίπρας τόνισε: Η κυβέρνηση συζητά και περνάει τις ΠΝΠ αμέσως από τη Βουλή. Όχι όπως οι προηγούμενοι που κάνανε 40 μέρες. 

Ως προς τα διαθέσιμα των δήμων, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που προχώρησαν σε «κούρεμα» των ταμειακών διαθεσίμων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το τωρινό μέτρο είναι έκτακτης ανάγκης και προσωρινό. 

Και για το θέμα των 100 δόσεων και για το θέμα με τα ταμειακά διαθέσιμα δεν υπήρχε χρόνος. Ωστόσο, δεν επιθυμούμε να κινηθούμε και στο μέλλον με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη το μεταναστευτικό

- Για τη μεταναστευτική κρίση ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Το πρόβλημα είναι προσφυγικό. Οι πρόσφυγες που έρχονται είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και με ipad. Θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. 

Τεράστιο πρόβλημα, αλλά και μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Καταφέραμε και το βάλαμε στη Σύνοδο Κορυφής. 

Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία. Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει. Κοιτάμε να βρούμε λύση για τα νησιά, ώστε να μην επηρεαστεί ο τουρισμός.

Δεν είναι θέμα για ανέξοδους λαϊκισμούς από την αντιπολίτευση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έλαβε 90 εκατομμύρια για οργάνωση κέντρων προσφύγων και δεν τα αξιοποίησε».