Κατά 21 θέσεις υποχώρησε η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα από το 2010 και κατά 5 θέσεις από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με έρευνα του Freedom House. Σύμφωνα με την έρευνα η πολιτική λιτότητας, συμπαρέσυρε την ελευθερία του Τύπου καθώς σήμανε περισσότερη χειραγώγηση των δημοσιογράφων και επιδείνωσε δομικά προβλήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ΝΕΡΙΤ που αντικατέστησε την ΕΡΤ, αναφέροντας πως η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση έγινε στόχος καταγγελιών για έλεγχο από την κυβέρνηση, τόσο όσον αφορά τη στελέχωσή της, όσο και τη θεματολογία και παρουσίαση των ειδήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ελευθερία του Τύπου σε διεθνές επίπεδο μειώθηκε το 2014 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών, καθώς επλήγη από νόμους που απαγορεύουν την κάλυψη θεμάτων εθνικής ασφαλείας, απόπειρες εκφοβισμού δημοσιογράφων, καθώς και παρεμβάσεις ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, “οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν αντιμέτωποι το 2014 με μια κλιμάκωση των πιέσεων, από όλες τις πλευρές“. “Κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν νόμους για ζητήματα ασφαλείας ή αντιτρομοκρατικούς νόμους ως πρόσχημα για να φιμώσουν επικριτικές φωνές, ομάδες πίεσης και συμμορίες κακοποιών έκαναν χρήση όλο και πιο ωμών τρόπων εκφοβισμού δημοσιογράφων, ενώ ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης αποπειράθηκαν να φαλκιδεύσουν το περιεχόμενο των ειδήσεων για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά ή οικονομικά τους συμφέροντα”, τονίζεται.

Μία από τις εξελίξεις που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία υπήρξε η δυσκολία των δημοκρατικών χωρών να αντιμετωπίσουν την “προπαγάνδα” αυταρχικών κυβερνήσεων και εξτρεμιστικών οργανώσεων, υποστήριξε η Τζένιφερ Ντάναμ, υπεύθυνη για την έκθεση.

Από τις 199 χώρες οι οποίες εξετάστηκαν στην έκθεση, σε μόλις 63 κρίνεται από τη Freedom House ότι υπάρχει ελευθερία για τα ΜΜΕ και την πληροφόρηση, σε 71 υπάρχει ‘εν μέρει ελευθερία” και 65 “ανελευθερία”.

Μόλις το 14% των κατοίκων του πλανήτη ζει σε μια χώρα όπου ο Τύπος είναι ελεύθερος, το 42% ζει σε μια χώρα όπου ο Τύπος είναι εν μέρει ελεύθερος, ενώ το 44% ζει σε μια χώρα όπου οι αρχές δεν επιτρέπουν την ελευθεροτυπία, σημειώνει η Freedom House.

Η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των ΗΠΑ έπεσε λόγω των συλλήψεων, των παρενοχλήσεων και της βάρβαρης, συχνά, μεταχείρισης δημοσιογράφων από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των ταραχών στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.

Υποχώρησαν επίσης στην αμερικανική ήπειρο οι θέσεις στην κατάταξη της Ονδούρας, του Περού, της Βενεζουέλας, του Μεξικού και του Ισημερινού.

Η Ευρώπη ως σύνολο απολαύει της μεγαλύτερης ελευθεροτυπίας, αλλά η θέση της περιοχής συνολικά υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία δέκα χρόνια, λόγω ιδίως των προβλημάτων με τα οποία έχουν βρεθεί αντιμέτωποι οι δημοσιογράφοι στη Ρωσία.

Η Freedom House σημειώνει ακόμη την επιδείνωση της κατάστασης στην Κίνα, όπου “οι αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους σε φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης”, αλλά και την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στη Συρία, στην Αλγερία, στη Νιγηρία και την Αιθιοπία.

Διαβάστε την έρευνα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις