Ο Βούλης, ένα χρυσόψαρο με μια πράσινη βούλα στην ουρά, η Στέλλα, η σαρδέλα με τα μεγάλα μάτια και ο Μόδης, το χταπόδι με τα 7 πόδια, “μιλούν” για τη διαφορετικότητα σε ένα παραμύθι που “ξεπήδησε” μέσα από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Aλεξάνδρειας.

Η συγγραφή του παραμυθιού “Ο Βούλης με την πράσινη βούλα” έγινε στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποίησε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας για το σχολικό έτος 2014-2015 και συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Αλεξάνδρειας με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς.

Ο Βούλης, που γεννήθηκε με μια πράσινη βούλα στην ουρά του, δέχεται συνεχώς πειράγματα από τους συμμαθητές του. Όμως έχει ένα όνειρο: να ταξιδέψει σε μακρινές θάλασσες και να κάνει φίλους. Τελειώνει το σχολείο και φεύγει για να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Στην περιήγησή του συναντάει μια …παράξενη σαρδέλα, με μεγάλα μάτια και ένα χταπόδι με 7 πλοκάμια που τού ζητά βοήθεια για να διώξει μια φάλαινα όρκα από το χωριό του. Με γενναιότητα ο Βούλης και προτάσσοντας την μοναδική του…πράσινη βούλα, καταφέρνει να διώξει την όρκα και να γίνει ο ήρωας του ωκεανού.

“Και φυσικά, κανένας πια, δεν είχε τίποτα να πει για τη μεγάλη πράσινη βούλα στην ουρά του” καταλήγει το παραμύθι, το οποίο θα παρουσιασθεί στις 21 Μαΐου, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Η συγγραφή του έγινε από την Ανθή Τσαμπούρη, η εικονογράφηση από την Ειρήνη Μυτιληναίου, ο σχεδιασμός του οπτικοακουστικού υλικού από τους Χρήστο Γκιαούρη και Γεώργιο Ευγενειάδη, ενώ στην αφήγηση του παραμυθιού στο σχετικό βίντεο η σύνθεση της μουσικής έχει γίνει από την Ελένη Τσαμπούρη, με τη συμμετοχή των μουσικών, Ελένης Τσαμπούρη, Παναγιώτη Αργυρόπουλου και Πωλίνας Αναγνωστοπούλου.

“Για μας δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Η αναπηρία είναι ζήτημα ίσων ευκαιριών”

Για τη δράση του ΕΕΕΕΚ Αλεξάνδρειας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Κωνσταντίνος Φερεντίνος, εξαίροντας και τη δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

“Το έργο αυτό, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, μας επέτρεψε να συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε. Στο νέο Κέντρο, τα παιδιά μας έχουν τη δυνατότητα να περνούν δημιουργικά, ευχάριστα και κυρίως αποτελεσματικά τον χρόνο τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ πάντοτε αποτελούσε για εμάς ρητή δέσμευση” ανέφερε ο κ. Φερεντίνος.

Σημειώνεται ότι το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Aλεξάνδρειας είναι δημόσιο σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για πρώτη φορά λειτούργησε το 2003-04 και παρέχει σε παιδιά από 14 έως 23 χρόνων, γενική αλλά και πρακτική (προ) επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία καλείται να ανταποκριθεί στις μαθησιακές δυνατότητες, αλλά και στα ενδιαφέροντά τους, σε συνδυασμό με τις ειδικότερες εκπαιδευτικές ανάγκες τους.

Το Εργαστήριο, όπου φοιτούν 20 παιδιά, συστεγάζεται με το Μικτό Κέντρο ΑμεΑ “Τα Παιδιά της Άνοιξης”, το οποίο φιλοξενεί 64 εφήβους και ενήλικες από όλο το νομό Ημαθίας, με νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομο Down, μαθησιακές δυσκολίες, κινητικά προβλήματα, διαταραχές συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Ημαθίας, Εμμανουήλ Νικολάου, “οι ανάγκες των παιδιών για δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Ειδικό Δημοτικό Σχολείο) και οι ανησυχίες των γονέων για συνέχεια της φοίτησης σε άλλες δομές, αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για τη δημιουργία, το 1987, του Μικτού Κέντρου Διημέρευσης-Φροντίδας-Απασχόλησης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες με την επωνυμία: “Τα Παιδιά της Άνοιξης”.

Όπως εξήγησε, το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” ενέταξε τον Σύλλογο στους δωρεοδόχους του, με σκοπό την αγορά δύο καινούργιων σχολικών λεωφορείων και κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων έκτασης 1200τ.μ.

Η δωρεά πλέον έχει ολοκληρωθεί και οι εκπαιδευόμενοι του Κέντρου μεταφέρονται με τα δύο καινούργια ιδιόκτητα λεωφορεία και διαβιούν στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, όπου λειτουργούν έξι εργαστήρια: Ανθοκομίας-Κηπευτικών, Λαϊκής Τέχνης, Κηροπλαστικής, κατασκευής μπομπονιέρων, Μεταξοτυπίας και Αυτόνομης Διαβίωσης

Επόμενος στόχος του Συλλόγου, είναι η δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης, καθώς ανησυχία όλων των γονέων, αποτελεί το μέλλον των παιδιών τους, όταν αυτοί φύγουν από τη ζωή.

Το παιχνίδι με τη φωτογραφική μηχανή

Τη ζωή του Κέντρου, μέσα από τη δική τους οπτική γωνία, φωτογράφισαν οι εκπαιδευόμενοι του Κέντρου “Τα Παιδιά της Άνοιξης” στο πλαίσιο εργαστηρίου με ομάδα φωτογράφων της σχολής

“Photoglobe Seminars”. Φωτογράφισαν επίσης τοπία της φύσης, σε συνεργασία με την Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και τη φωτογραφική ομάδα Βέροιας “Αντίθεσις” και παρουσίασαν τη δουλειά τους σε έκθεση φωτογραφίας κατά την εκδήλωση εγκαινίων των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, με τίτλο “ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ της ΑΝΟΙΞΗΣ συναντούν τις ΑΝΤΙΘΕΣΙΣ της φύσης”.

*Επισυνάπτονται φωτογραφίες από το παραμύθι και από τις εκθέσεις
φωτογραφίας που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Φερεντίνος.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις