Επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε 30 περίπου κουκουλοφόρους -που εισέβαλαν στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης– και φοιτητές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων.


Οι κουκουλοφόροι που εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο, κρατώντας διάφορα αντικείμενα, προκάλεσαν ζημιές και συγκρούστηκαν με φοιτητές που βρίσκονταν εντός του κτιρίου, έσπασαν τραπεζάκια και έσκισαν αφίσες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πέντε μέλη της τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Σε διαγνωστικές εξετάσεις υποβλήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ δύο νεαροί άνδρες, ηλικίας 21 και 28 ετών, που τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Π. Παντελιάδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι και οι δύο τραυματίες έφθασαν περπατώντας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, ενώ φέρουν ο ένας ένα θλαστικό τραύμα και ο άλλος κάποιες κρανιοπροσωπικές κακώσεις. Και στους δύο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και γίνονται περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου οι γιατροί να κρίνουν αν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Οι τραυματίες δήλωσαν στο ιατρικό προσωπικό ότι τα αντικείμενα με τα οποία χτυπήθηκαν ήταν ένα κράνος και πλακάτ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Θ. Καραγιάννη, προέδρου της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης: “Η επίθεση έγινε από 40-50 κουκουλοφόρους με λοστούς σε 4-5 σχολές, στα τραπεζάκια αλλά και τους χώρους της ΔΑΠ. Για την ώρα έχουμε καταγράψει 5 φοιτητές τραυματίες, τους δύο ιδιαίτερα άσχημα”.

Πρόσθεσε ότι “ο νόμος για την προστασία των φοιτητών δεν εφαρμόστηκε”.

Ερωτηθείς για τις φοιτητικές εκλογές επισήμανε ότι “σε όλα τα τμήματα διεξάγονται κανονικά”, και προσέθεσε ότι μέριμνά τους τώρα είναι να “διασφαλίσουμε και την συνέχεια και το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών»προσθέτοντας ότι «Θα προβούμε σε μηνύσεις κατά παντός υπεύθυνου”.

Για τα επεισόδια, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, αφότου ενημερώθηκε σχετικά από τις Πρυτανικές Αρχές, έδωσε εντολή να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία και να γίνουν συλλήψεις όσων προκάλεσαν τα επεισόδια.

Οι μαρτυρίες φοιτητών από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις κάνουν λόγο για εισβολή 30-40 ατόμων, τα οποία είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες, σε διάφορες Σχολές και Τμήματα του ΑΠΘ.

Τα μεγαλύτερης έντασης επεισόδια και τραυματισμοί -εκτός από τους δύο τραυματίες που πήγαν στο ΑΧΕΠΑ και σύμφωνα με μαρτυρίες την πτώση μίας κοπέλας που έπεσε και έσπασε κάποια δόντια της- σημειώθηκαν στη Γεωπονική Σχολή και μικρότερης έντασης στο Οικονομικό, στη Φιλοσοφική και το Πολυτεχνείο, όπου υπήρξαν και καταγγελίες για κλοπή φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα τραπεζάκια παράταξης.

“Μόνος στόχος τους ήταν η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πετούσαν κράνη, ξύλα, καδρόνια, κολονάκια από πεζοδρόμια και χτύπησαν κάποια παιδιά πολύ άσχημα, χειρότερα ένα παιδί από το Τμήμα Δασολογίας”, δήλωσε εκπρόσωπος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/05/13/epeisodiaapth135151111.jpg

Από την πλευρά της “Αριστερής Ενότητας” φοιτήτρια του ίδιου Τμήματος, δήλωσε ότι “είδα τα παιδιά από τη ΔΑΠ να τρέχουν μέσα, καθώς μαυροφορεμένοι όρμηξαν πάνω τους φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα”.

“Έναν φοιτητή της παράταξης της ΔΑΠ από το Τμήμα Δασολογίας τον έβαλαν στη γωνία, τον κρατούσαν από τα χέρια και τον χτυπούσαν. Πάγωσα, προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου, είναι φρικαλέα η εικόνα να βλέπεις έναν άνθρωπο να τον χτυπάνε τόσο άγρια. Μία κοπέλα της έβαλαν τρικλοποδιά χτύπησε τα δόντια της. Παιδιά από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες”, ανέφερε.

Από την πλευρά της ΠΑΣΠ, φοιτητής του Τμήματος Γεωπονίας ανέφερε, ότι “είναι ξεκάθαρο πως οι κουκουλοφόροι ήλθαν με σκοπό τη βία”.

“Δεν αντιπροσωπεύει αυτό που έγινε τους αγώνες που πρέπει να κάνουν οι φοιτητές σήμερα, είναι προβοκατόρικο δεν έχει καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, γι’ αυτό πρέπει να απομονώσουν οι φοιτητές αυτά τα στοιχεία, να τα απορρίψουν”, πρόσθεσε.

Τα επεισόδια καταδίκασε και η παράταξη της ΕΑΑΚ.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/05/13/dap135151.jpg

Αντίδραση Σαμαρά

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας τα επεισόδια στο ΑΠΘ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση.

“Την ώρα που η κυβέρνηση επαναφέρει το άσυλο της παρανομίας, οι κουκουλοφόροι, με τις πλάτες της πλέον, μπαίνουν και τα σπάνε στα πανεπιστήμια.

Βία και αίμα εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ασφάλεια για φοιτητές και καθηγητές. Και βέβαια τους ενοχλεί ότι η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ επί 29 χρόνια παραμένει η πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια.

Οι ορδές κουκουλοφόρων και η βία που εξαπολύουν στα παιδιά του ελληνικού λαού, δείχνουν πώς καταλαβαίνει η κυβέρνηση τη Δημοκρατία.

Η Πολιτεία υποχρεούται να προστατεύει τη ζωή και να εγγυάται την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Και αν δεν το κάνει η Ελληνική Αστυνομία, ποιός άλλος, νομίζει ο κ. Πανούσης, ότι θα μπορούσε να το κάνει;”Δήλωση Πανούση

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στους χώρους του ΑΠΘ αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

“Πρέπει, η ακαδημαϊκή κοινότητα να παίρνει την ευθύνη της διαχείρισης. Αλίμονο κάθε φορά που γίνονται φοιτητικές εκλογές, πρυτανικές ή εξετάσεις να καλείται η αστυνομία να λύσει το θέμα”, δήλωσε.

“Είναι θέμα ωριμότητας του ακαδημαϊκού και φοιτητικού κινήματος να τα λύνει” σημείωσε και πρόσθεσε:

“Η αστυνομία θα μπορούσε, όταν έχουμε κίνδυνο ζωής και μια ομοφωνία εισαγγελικών, ακαδημαϊκών και αστυνομικών αρχών, να δει πώς ακριβώς θα επέμβει. Αλλά όχι να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο, αλλά ούτε ένα ανεύθυνο πανεπιστήμιο που διεκδικεί την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αλλά δεν μπορεί ούτε τα του οίκου του να λύσει”.

Κοινή ανακοίνωση εφορευτικών επιτροπών ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ

“Καταδικάζουμε τις επιθετικές ενέργειες ενάντια σε φοιτητές, μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που πραγματοποιήθηκαν από ομάδες που δεν έχουν σχέση με το φοιτητικό κίνημα. Αξιοποιούνται για να δημιουργηθεί κλίμα που να εμποδίσει φοιτητές να συμμετέχουν στις εκλογές των συλλόγων τους. Υπάρχει σκοπιμότητα ενταγμένη σε ένα γενικότερο σχεδιασμό. Οι εκλογές πραγματοποιούνται κανονικά και οι φοιτητές με τη μαζική τους συμμετοχή διασφαλίζουν τη διεξαγωγή τους”.


Νεολαίο ΣΥΡΙΖΑ

“Καταγγέλλουμε τα σημερινά περιστατικά βίας και τις επιθέσεις ενάντια σε φοιτητές στο ΑΠΘ. Πρόκειται για επιθέσεις που στόχο έχουν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και να κρατήσουν το φοιτητικό σώμα μακριά από την εκλογική διαδικασία.

Τώρα που οι φοιτητικές εκλογές μπορούν να αποκτήσουν εκ νέου αξία καθώς γίνονται ήδη κάποια πρώτα βήματα προς έναν ριζικό εκδημοκρατισμό του Πανεπιστημίου, κόντρα στην απαξίωση των μαζικών δημοκρατικών διαδικασιών που είχε επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα και με τη λυσσαλέα αντίδραση του νεοφιλελεύθερου, συντηρητικού μπλοκ εντός κι εκτός σχολών, τέτοια περιστατικά λειτουργούν εις βάρος του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων στο χώρο της εκπαίδευσης.

Δημοκρατική διαδικασία, ωστόσο, δεν μπορεί να νοείται ούτε με αστυνομική περιφρούρηση, ούτε και με «προστασία» από μπράβους. Οι ίδιοι οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι που έχουν την ευθύνη των εκλογών και οφείλουν να περιφρουρήσουν τις διαδικασίες τους.

Καλούμε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές να μην υποκύψουν στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να φτιαχτεί και να κάνουν πράξη την ανατροπή των συσχετισμών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας”.


Επεισόδια και στο Χημείο στην Αθήνα

Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε φοιτητές στην είσοδο του Χημείου, επί της οδού Ναυαρίνου, την ώρα της διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών.

Περίπου 25 άτομα, φορώντας κουκούλες και κράνη, επιτέθηκαν εναντίον φοιτητών που βρίσκονταν έξω από το πανεπιστήμιο πετώντας πέτρες και ρίχνοντας κάτω σταθμευμένες μηχανές. Οι κουκουλοφόροι επιχείρησαν να μπουν και στον χώρο του πανεπιστημίου, εκμεταλλευόμενοι την απουσία αστυνομικών δυνάμεων.


Φωτογραφίες από το thestival.gr
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις