Αγώνες Δρόμου εναντίον του ναζισμού θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαΐου σε Αθήνα και Δίστομο, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής άμυνας. Οι αγώνες δρόμου τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου, με τη στήριξη του αναπληρωτή υπουργού Κώστα Ήσυχου.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 30 Μαΐου, στην Αθήνα θα διεξαχθεί ο ανοιχτός λαϊκός αγώνας δρόμου, μήκους 5.500 μέτρων, ο «Δρόμος Ελπίδας», με το σύνθημα «Ποτέ πια ναζισμός», με συνδιοργανωτή τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας του Δήμου Αθήνας.

Η διοργάνωση είναι προς τιμή των 74 χρόνων από υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 1941 από τον Απόστολο (Λάκη) Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο.

Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 7.00 μ.μ. από τον χώρο μπροστά από την είσοδο της Ακρόπολης, όπου θα γίνει και ο τερματισμός.

Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: Είσοδος Ακρόπολης – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Βασιλίσσης Αμαλίας – Βασιλίσσης Όλγας- Βασιλέως Κωνσταντίνου – Ριζάρη – Βασιλίσσης Σοφίας – Βασιλίσσης Αμαλίας – Όθωνος – Μητροπόλεως – Αιόλου – Ερμού – Απόστολου Παύλου – Είσοδος Ακρόπολης.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη λόγω τους συμβολικού χαρακτήρα της εκδήλωσης και θα δοθούν κύπελλα/μετάλλια στους 6 πρώτους άνδρες και στις 6 πρώτες γυναίκες, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα.

Την Κυριακή 31 Μαΐου, στο μαρτυρικό Δίστομο, θα διεξαχθεί ο «31ος Δρόμος Θυσίας Διστόμου». Διοργανωτές ο δήμος Διστόμου και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων. Με την συγκεκριμένη εκδήλωση ανοίγει το 10μερο εκδηλώσεων στη μνήμη των σφαγιασθέντων στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει δύο διαδρομές:

– Διαδρομή Καρακόλιθος – Δίστομο (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 11.200 μ. Ώρα εκκίνησης: 10.30 π.μ.

– Διαδρομή Μαυσωλείο – Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 1.200 μ. Ώρα εκκίνησης 10.30 π.μ.