Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Εξεταστική για τα Μνημόνια, όταν η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και στα μνημόνια και τόνισε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ποιοι ωφελήθηκαν από την κατάσταση αυτή που δημιουργήθηκε.

“Να μην επιτρέψουν την μετατροπή του κράτους σε κράτος εκτάκτου ανάγκης. Να αποτρέψουν την μετατροπή της κοινωνίας σε καιάδα. Να τσακίζουν τους σύγχρονους Καιάδες του φασισμού και να μην ξαναβάλουν την Δημοκρατία στο απόσπασμα όπως συμβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια”, είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αναφορές Κασιμάτη πυροδότησαν την έντονη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου.

“Ακούσαμε μια φωνή γενίτσαρου από τη φανατικότερη υποστηρίκτρια του Γιώργου Παπανδρέου”, είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

“Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν και ειδικά σε αυτούς τους μανταρίνους, που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε ψευδώνυμο ΠΑΣΟΚ”, ανταπάντησε η Νίνα Κασιμάτη.

“Άκουσα μια φωνή γενιτσαρισμού από την πιο φανατική υποστηρίκτρια του Γιώργου Παπανδρέου. Θα τον στείλετε στα κρατητήρια;” επέμεινε ο κ. Λοβέρδος.

“Θα γίνετε νομίζετε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αυτά που λέτε;”, αντέτεινε η κ. Κασιμάτη.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, που προσπαθούσε να λειτουργήσει πυροσβεστικά, έδωσε τέλος στη λεκτική αντιπαράθεση των δύο εισηγητών.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/05/19/twlovrds195151.jpg

Η συνεδρίαση

Κατά τα λοιπά, συνεχίστηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής που στην ημερησία διάταξη περιελάμβανε την κατάρτιση της λίστας με τους πρώτους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή, μετά από σύμφωνη γνώμη των κομμάτων.

Διαφωνίες υπήρξαν μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το αν θα πρέπει να διευρυνθεί ή όχι η χρονική περίοδος της έρευνας της Επιτροπής, είτε πριν τον Οκτώβριο του 2009, είτε να φθάσει μέχρι σήμερα.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας απέρριψαν το αίτημα των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, που με διαφορετικό σκεπτικό επέμειναν ότι δεν πρέπει χρονικά να περιοριστεί υποστηρίζοντας, ότι τα προηγούμενα μνημόνια συνδέονται με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015.

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας όσο και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη παρέπεμψαν στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που θέτει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τον Ιανουάριο 2015 πριν της εκλογές.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των εισηγητών των κομμάτων.


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις