Με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο άρχισε, από τις 10 το πρωί, τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου του ΕΒΕΑ στην εισαγωγή της τοποθέτησης του, για την ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ.

«Εάν στα έξι χρόνια μνημονίου χάσαμε το 25% του εθνικού μας εισοδήματος, με τη δραχμή σε μια ημέρα θα χάσουμε το 40% της αγοραστικής μας δύναμης και στη συνέχεια λόγο των νέων ισοτιμιών, η απώλειά του μπορεί να αγγίξει το 60% με 70%. Το μνημόνιο μπροστά στη κόλαση της δραχμής φαντάζει με παράδεισο».

Ο κ. Μίχαλος, υποστήριξε ότι τα μέτρα του πρώτου εξαμήνου του 2009 ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, όπως είπε, μετά τον Οκτώβριο, η νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που ανέλαβε, δεν είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και δεν πήρε ούτε ένα μέτρο συσταλτικής αντιμετώπισης της κρίσης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε επιζήμια την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι «αν η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει να πάρει διαρθρωτικά μέτρα τον Ιανουάριο του 2010, δεν υπήρχε περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ».

«Οι ευθύνες εκείνη την εποχή του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ήταν τεράστιες. Εκείνο που δεν χρειαζόταν η χώρα ήταν να την βάλεις στο κρεβάτι του Προκρούστη και να κόβεις κομμάτια» ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υποστήριξε ότι οι βαθμοί ελευθερίας μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου ήταν εξαιρετικά περιορισμένοι ενώ σε ερώτηση αν θα μπορούσε η χώρα να το αποφύγει, απάντησε: «Θα μπορούσαμε αν το 2008 οπότε και ξέσπασε η παγκόσμια κρίση το σύνολο του πολιτικού και επιχειρηματικού μας κόσμου λειτουργούσε συναινετικά και αν αμέσως μετά τις πρόωρες εκλογές το 2009 η νέα κυβέρνηση λάμβανε μέτρα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του χρέους. Δυστυχώς υπογράψαμε ένα καταστροφικό μνημόνιο. Μνημόνιο ναι, αλλά σχεδιασμένο από Έλληνες για τις ανάγκες των Ελλήνων».

Σε ερώτηση αν και σε ποιους καταλογίζει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα μετά την προκήρυξη των τελευταίων εκλογών, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ μίλησε για συλλογικές ευθύνες.

«Όλοι φταίμε. Όταν υπάρχει μεγάλη απόκλιση στα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων και από την άλλη λανθασμένη αντιμετώπιση από τους Έλληνες, που εκμεταλλεύονται, όπου υπάρχει μεγάλη απόκλιση, γιατί θεωρούν ότι μπορούν να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, το φταίξιμο είναι συνολικό.

Οι υποχρεώσεις είναι υποχρεώσεις. Το φταίξιμο λοιπόν είναι συνολικό για τον εκτροχιασμό που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο» υποστήριξε.

Ο κ. Μίχαλος επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί άμεσα μια αποδεκτή λύση μέσα στις επόμενες 3-4 μέρες, ενώ τόνισε ότι το τελευταίο πεντάμηνο υπάρχει στην ελληνική επιχειρηματικότητα μεγάλη ασφυξία που διογκώνει ανησυχητικά τον κατάλογο των διαγραφών από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις