Τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το μεσημέρι της Παρασκευής,μετά από αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην επιχειρηματική και ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ, και την συμμετοχή της Ελλάδας στην επενδυτική τράπεζα των BRICS.

Την τηλεφωνική συνομιλία επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι τα ενεργειακά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών.

“Συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα για την υλοποίηση των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του Α.Τσίπρα στη Ρωσία και ειδικότερα η σχεδιαζόμενη κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Τουρκίας και της Ελλάδας”, αναφέρει το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο
, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στις 18-20 Ιουνίου, όπου ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί ως τιμώμενος ξένος ηγέτης.

Όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, κατά τη συνομιλία συζητήθηκε το σχέδιο της κατασκευής κόμβου για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας “από όπου οι χώρες της ΕΕ πρέπει με δικές τους δυνάμεις να κατασκευάσουν υποδομές μεταφοράς αερίου για περαιτέρω υποδοχή του φυσικού αερίου στο έδαφός τους”.

Σχολιάζοντας τη συνομιλία το κρατικό, επίσης, πρακτορείο ΤΑΣΣ διαπιστώνει ότι “οι ηγέτες Ρωσίας και Ελλάδας τον τελευταίο καιρό έχουν αυξήσει τις επαφές τους” και προσθέτει ότι το θέμα του αγωγού μέσω της Ελλάδας συζητήθηκε στις 7 Μαΐου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, οι οποίοι είχαν συναντηθεί στο Κρεμλίνο στις 8 Απριλίου.

“Κλείστε συμφωνία”

“Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει συμφωνία με την Ευρώπη“, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Τσίπρας και Πούτιν. Ο κ. Σιλουάνοφ τόνισε ότι είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για ελληνική χρεοκοπία και πως είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Στη Ρωσία ο Τσίπρας


Τσίπρας και Πούτιν θα συναντηθούν και στις 18-20 Ιουνίου στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Παναγιώτης Λαφαζάνης ταξίδεψε στη Ρωσία, κομίζοντας συμφωνία για ελληνική συμμετοχή σε αγωγό ρωσικών συμφερόντων.

Ιδιαίτερο “ενδιαφέρον” παρουσιάζει η χρονική συγκυρία της επικοινωνίας καθώς οι συνομιλίες με τους δανειστές έχουν βρεθεί σε “τοίχο“, με τους μεν επιμένουν στην επιβολή μέτρων λιτότητας και την κυβέρνηση να διαμηνύει πως αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά – και ενώ Ρωσία και Βερολίνο βρίσκονται σε φάση σφοδρού ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις