Ανεβλήθη, λόγω έκτακτου νομικού θέματος που προέκυψε, η έκδοση, από τη Βρετανία στην Ελλάδα, της πρώην δικαστικού Αντωνίας Ηλία, η οποία καταζητείται από τις ελληνικές Αρχές για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Τα τελευταία χρόνια, η πρώην δικαστικός διαμένει στο Λονδίνο.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, εγκρίθηκε η έκδοση της πρώην δικαστικού, η οποία επρόκειτο να μεταχθεί στην Ελλάδα αεροπορικώς, το μεσημέρι της Τρίτης.

Γι’ αυτόν τον λόγο είχαν μεταβεί στο Λονδίνο δύο Έλληνες αστυνομικοί, προκειμένου να τη συνοδεύσουν στην Αθήνα, οι οποίοι θα επιστρέψουν τελικά μόνοι τους, με την προγραμματισμένη πτήση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ, οι βρετανικές Αρχές τούς ενημέρωσαν για την αναβολή της διαδικασίας, χωρίς να αναφέρουν τον λόγο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή της έκδοσης πιθανόν σχετίζεται σε ακυρωτική προσφυγή, που είχε κάνει η κ. Ηλία, στο βρετανικό δικαστήριο, για την απόρριψη αιτήματος για άσυλο που είχε υποβάλει.

Σημειώνεται, ότι για την ξαφνική αλλαγή μέχρι και πριν από λίγη ώρα δεν ήταν ενημερωμένη ούτε η ίδια η πρώην δικαστικός.

«Πριν από λίγη ώρα πληροφορήθηκα από τον δικηγόρο μου ότι τελικά δεν εκδίδομαι στην Ελλάδα και πρέπει να σας πως ότι η χαρά μου είναι απερίγραπτη. Όπως έχω πει και άλλες φορές θα εξαντλήσω όλα τα ένδικα μέσα για να παραμείνω στην Βρετανία», δήλωσε στο ΑΜΠΕ η κ. Ηλία.

Όπως επεσήμανε δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από το δικηγορικό γραφείο που την εκπροσωπεί στο Λονδίνο, ενώ περίμενε έτοιμη με τις βαλίτσες της να την παραλάβει η Βρετανική αστυνομία και να την παραδώσει στους Έλληνες αστυνομικούς σε αεροδρόμιο του Λονδίνου.

Λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει: «Τελικά σε λίγη ώρα επιστρέφω στην Ελλάδα. Από τον Μάιο του 2011 έδωσα σκληρό αγώνα εδώ στη Βρετανία, κάτω από αντίξοες και άνισες συνθήκες, για να αποδείξω ότι η δίωξή μου δεν ήταν δίκαιη. Τώρα θα πρέπει να κάνω το ίδιο και στην Ελλάδα. Και εκεί θα δώσω τη μάχη για να αποδείξω την αθωότητά μου».

Υποστήριξε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι τέσσερα, από τα πέντε, ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εις βάρος μου έχουν αποσυρθεί», ενώ είπε πως «και το πέμπτο θα έπρεπε να είχε εκπέσει καθώς όλοι οι συγκατηγορούμενοι μου κρίθηκαν αθώοι από τα ελληνικά δικαστήρια».

Ισχυρίστηκε ότι η δίωξη ξεκίνησε πριν από χρόνια εξαιτίας των πεποιθήσεων της και πρόσθεσε
: «Το μόνο που ζητάω είναι δίκαιη και αμερόληπτη αντιμετώπιση. Γνωρίζω ότι οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι. Θα παρακαλούσα θερμά τα Μέσα Ενημέρωσης να σεβαστούν την επιθυμία μου ότι προς το παρόν δεν θέλω να κάνω καμία άλλη δήλωση ούτε εδώ ούτε στην Ελλάδα. Όταν είμαι έτοιμη θα μιλήσω για όλα» είπε.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/06/09/Tonia_HliaParadikastiko.jpg

Το ιστορικό

Η πρώην δικαστικός, το 2005 κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στο τότε λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα.

Λίγο πριν τη σύλληψή της διέφυγε στο εξωτερικό καθώς όπως η ίδια υποστήριξε αργότερα «την εποχή εκείνη πίστευε ότι κινδύνευε η ζωή της». Εις βάρος της είχαν εκδοθεί πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα.

Τον Μάιο του 2011,συνελήφθη στο Μπράιτον της Αγγλίας όπου δούλευε ως καθηγήτρια Γαλλικών και κυκλοφορούσε ως Γαλλίδα υπήκοος με το όνομα Αντωνία Ζαμίν. Στο βρετανικό δικαστήριο αρχικά αρνήθηκε την πραγματική της ταυτότητα.

Όταν οι ισχυρισμοί της κατέπεσαν φυλακίστηκε για 19 μήνες στις φυλακές του Χόλουγουεϊ.

Από την αποφυλάκιση της και μετά, τον Δεκέμβριο του 2012, διέμενε σε ένα μικρό δωμάτιο σε διαμέρισμα του βόρειου Λονδίνου κάτω από αυστηρούς περιοριστικούς όρους, φορώντας παράλληλα βραχιολάκι. Όλο αυτό το διάστημα προσπάθησε να αποτρέψει την έκδοσή της στην Ελλάδα με κάθε ένδικο μέσο.

Έφτασε στο σημείο να ζητήσει ακόμη και πολιτικό άσυλο,το οποίο όμως τελικά απορρίφθηκε από τις βρετανικές αρχές. Την Τετάρτη το πρωί αναμένεται να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Εφετών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις