Έχοντας στο πλάι του τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, στην Αγία Πετρούπολη, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς τους εταίρους.

“Βρισκόμαστε εν μέσω φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν
φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε ανοιχτές θάλασσες
για να φθάσουμε σε ασφαλή
λιμάνια”, είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συγκυρία, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή
Ένωση
οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρίζοντας στις καταστατικές της
αρχές και αξίες.

“Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο. Το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό είναι ευρωπαϊκό. Το πρόβλημα δεν έχει το όνομα Ελλάδα αλλά ευρωζώνη. Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη“, πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι “η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους“.

Ο κ. Τσίπρας έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο.
“Όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό”, σημείωσε –απαντώντας σε ερώτηση- ο Πρόεδρος Πούτιν. Πρόσθεσε μάλιστα, χαμογελώντας, ότι το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα.


Διαβάστε: Υπογραφές για την συμμετοχή στον Turkish Stream
Διαβάστε: Ρωσία: Εξετάζουμε οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα
Διαβάστε: Τι προβλέπει η συμφωνία για τον ρωσικό αγωγό αερίου

“Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/06/19/Tsipras_Russia_Omogeneis.jpgΝωρίτερα, μετά από συνάντηση με ομογενείς στην Αγία Πετρούπολη, αφού κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια, ο κ. Τσίπρας είπε: “Η Ελλάδα δίνει μια σπουδαία και γενναία μάχη τους τελευταίους μήνες, περνάει ακόμη μια οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό του Ελληνισμού, ότι όταν έχει στόχο, αξίες και στοχοπροσήλωση μπορεί να ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες”.

“Είναι σημαντικό να αντλεί κανείς δύναμη από το γεγονός πως έχει το δίκιο με το μέρος του. Ο αγώνας μας είναι για να κάνουμε την Ελλάδα μία κυρίαρχη χώρα και τον ελληνικό λαό να έχει ψηλά το κεφάλι με αξιοπρέπεια και εσείς να είστε περήφανοι που είστε Έλληνες” σημείωσε εξάλλου.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο, ενώ νωρίτερα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την συμμετοχή της χώρας μας στον “Turkish Stream”.

Επίσης ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, κάνοντας φανερό πως το διπλωματικό “παιχνίδι” με φόντο τη διαπραγμάτευση, γίνεται όλο και πιο… ενδιαφέρον.

Ακολούθως, στις 16:15, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον οποίο θα συνομιλήσουν για διμερή θέματα καθώς και για τις διεθνείς εξελίξεις.


Οι δηλώσεις Τσίπρα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις