Πρότυπο ισότιμης δημόσιας συνεργασίας και στρατηγικό μοντέλο αμοιβαίας επωφελούς επένδυσης, χαρακτήρισε τον “Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό” ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα το Σάββατο από την Πετρούπολη.

“Οι συμφωνίες της Πετρούπολης για τον αγωγό φυσικού αερίου δείχνουν ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση και τις δυσκολίες, έχει τη δυνατότητα να κτίσει γέφυρες και πρωτοπόρα να ανοίξει δρόμους ενεργειακής και οικονομικής ασφάλειας.

Ο “Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός” είναι πρώτα απ’ όλα ένας “καλός αγωγός” για μια διαφορετική Ευρώπη, χωρίς νέο-ψυχροπολεμικές διαιρέσεις και χωρίς τείχη απομόνωσης προς οποιαδήποτε πλευρά”, επισήμανε.

Επίσης, τόνισε ότι η συμφωνία δεν ζημιώνει κανένα τρίτο μέρος, αντίθετα ωφελεί όλους τους λαούς και τις χώρες, δίνοντας την ευκαιρία πρόσβασης και πολλαπλών επιλογών σε φυσικό αέριο.

“Η Ελλάδα”, συνέχισε, “μπορεί να γίνει μια ανοικτή ενεργειακή γέφυρα, με ανοικτές επιλογές για χώρες παραγωγούς και χώρες που καταναλώνουν και έχουν ανάγκη το φυσικό αέριο και γενικότερα ενεργειακά αγαθά.

Γι’ αυτό θέλουμε να εφαρμόσουμε μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη πολιτική, η οποία πρώτα απ’ όλα θα είναι επωφελής για τους λαούς, οι οποίοι θέλουν να κατασκευάζουν με την ενέργεια δρόμους ειρήνης και συνεργασίας και όχι ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις για την ηγεμονία και κερδοσκοπικές στρατηγικές”, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις