Με αιχμηρές τοποθετήσεις για το δημοψήφισμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, εκφράζονται οι Γερμανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι. “Τσίρκο“, “αδιαφορία για την τύχη του λαού τους“, “έλεγχος κεφαλαίων“, “ξεκάθαρο το διακύβευμα: μέσα ή έξω“, είναι μερικές μόνο από τις δηλώσεις.

Για “τσίρκο” που μας προσφέρει εδώ και μερικές εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που συμμετέχουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση Χορστ Ζεεχόφερ.

“Πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτό το τσίρκο το συντομότερο δυνατό. Η μπάλα βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση”, δηλώνει στη Bild και εκτιμά ότι στις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Έλμαρ Μπροκ δηλώνει ότι “οι ριζοσπάστες στην ελληνική κυβέρνηση αποδέχονται και το ενδεχόμενο εμφυλιοπολεμικών καταστάσεων, μόνο και μόνο λόγω της ιδεολογίας τους” και προσθέτει ότι “στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την τύχη του λαού τους”.

‘Άμεση διακοπή του ELA από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, ζητά ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ. “Η Ελλάδα πρέπει να επιβάλει έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο το διακύβευμα: μέσα ή έξω”, γράφει στον λογαριασμό του στο Twitter.

Εξαίρεση στις άνω δηλώσεις αποτελεί η κοινή ανακοίνωση των Προέδρων του Die Linke.

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ και Κάτια Κίπινγκ επαινούν την εξαγγελία δημοψηφίσματος και αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Ελίτ της ΕΕ, προσοχή, έτσι είναι η δημοκρατία”, ενώ η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Ζάρα Βάγκενκνεχτ, με ανάρτησή της στο Twitter, τονίζει: “Έσκασε η δικτατορία του ευρώ! Δημοψήφισμα: όχι σε περαιτέρω πρόγραμμα φτωχοποίησης για την Ελλάδα και στο χωρίς ουσία ‘κάψιμο’ των δισεκατομμυρίων των Ευρωπαίων φορολογουμένων”.

Ο οικονομολόγος Κλέμενς Φούεστ εκτιμά από την πλευρά του ότι η εξαγγελία δημοψηφίσματος θα οξύνει δραματικά την επιδρομή στις ελληνικές τράπεζες και τονίζει ότι “μόνο με έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων από την Δευτέρα μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις