“Βροχή” καταγγελιών δέχεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τις τελευταίες μέρες, από πολίτες που εκτιμούν ότι ορισμένα ιδιωτικά ΜΜΕ δημιουργούν κλίμα τρομολαγνείας, ενώ η πρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου δήλωσε ότι ήδη έχουν σχηματισθεί δύο φάκελοι για το θέμα.

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ο πρώτος αφορά στην ταυτόχρονη μετάδοση δελτίου ειδήσεων από τους τηλεοπτικούς δέκτες και από το ραδιόφωνο συγκεκριμένου σταθμού, ενώ ο δεύτερος φάκελός αφορά παραποιημένο φωτορεπορτάζ του καναλιού MEGA που έδειχνε φωτογραφία ηλικιωμένης έξω από ΑΤΜ με τη φωτογραφία να έχει τραβηχτεί το 2012 στη νότια Αφρική.

Το ΕΣΡ επισημαίνει, επίσης, το άνισο μετάδοσης του χρόνου που αφορά στις συγκεντρώσεις υπέρ του «ΝΑΙ» και υπέρ του «ΟΧΙ», ενώ καταγγελίες υπήρξαν και για την προβολή του σποτ υπέρ του «ΝΑΙ».

Το ΕΣΡ δηλώνει ότι θα ασχοληθεί άμεσα με το θέμα και επισημαίνει ότι έγκαιρα είχε αποστείλει στα Μέσα ενημερωτικό δελτίο για την τήρηση της δεοντολογίας όσον αφορά ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Επιστολή Σβίγκου στην Λίνα Αλεξίου

Την συμμόρφωση των ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών προς την κείμενη νομοθεσία ζητά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου με επιστολή της προς την αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Λίνα Αλεξίου.

Η Ράνια Σβίγκου κάνει λόγο για “αδιανόητη και άνευ προηγουμένου μεροληπτική εκστρατεία υπέρ του “ναι” από το σύνολο των ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας και προσθέτει ότι η εκστρατεία αυτή “λαμβάνει διαστάσεις ανεξέλεγκτης καταστροφολογίας η οποία απειλεί ευθέως την ελάχιστη σταθερότητα που οφείλουμε όλοι να περιφρουρήσουμε, ενόψει της αδέσμευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης”.

Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν κάνει πολλά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, με κορυφαία την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για το θέμα σε συνέντευξη της στο ΣΚΑΙ με τη Σία Κοσιώνη.

Η άποψη αυτή είναι κρατούσα στους υποστηρικτές του “Όχι”. Ενδεικτική είναι η συνέντευξη του ηθοποιού Κλέωνα Γρηγοριάδη στο Mega και τη Μαρία Σαράφογλου.

Ο κ. Γρηγοριάδης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στα κανάλια, λέγοντας: “Πρέπει να ψηφίσουμε «Όχι» για να φύγει η χούντα της ιδιωτικής τηλεόρασης από την Ελλάδα. Όλοι οι σταθμοί διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα και διογκώνετε τα προβλήματα”.

Αντιδράσεις

Επίσημη αντίδραση δεν υπήρχε, ωστόσο σε πολλά ιδιωτικά ΜΜΕ, ειδικά σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, οι παρουσιαστές/σχολιαστές απαντούν σε αυτές τις αιτιάσεις λέγοντας ότι σε όλα τα πάνελ υπάρχουν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, άρα οι απόψεις τους φιλοξενούνται πάντα, ενώ επίσης καθημερινές είναι και οι κατά μόνας συνεντεύξεις με στελέχη της κυβέρνησης και των παραπάνω κομμάτων.

Απαντούν ακόμα ότι υπάρχουν πολλά ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, Διαδίκτυο) που έχουν ξεκάθαρη στάση υπέρ του “όχι” και πράττουν αναλόγως.

Μία ακόμα άποψη που ακούγεται είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αξιοποιεί στο έπακρο τα δημόσια ΜΜΕ, ενώ είναι ενδεικτικό ότι σε εκπομπή του ΣΚΑΙ, με παρουσιαστή τον Κ. Μπογδάνο, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι αυτό γίνεται,υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει στην τρομολαγνεία των ιδιωτικών ΜΜΕ.

Επ’ αυτού θέση είχε πάρει και το Ποτάμι, το οποίο σε ανακοίνωση του είχε κατηγορήσει το ΑΠΕ ότι λειτουργεί ως “προπαγανδιστικός μηχανισμός” για τις θέσεις του “Όχι”.

Το Ποτάμι σημειώνει ότι “τα παραδείγματα είναι πολλά και συνεχή”, προσθέτοντας: “Οι κυβερνητικοί ινστρούχτορες πρέπει να καταλάβουν ότι το κράτος δεν είναι τσιφλίκι τους. Πληρώνεται από όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο από εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Ας αφήσουν λοιπόν στην άκρη τις ολοκληρωτικές τους απόψεις και ας σεβαστούν τους κανόνες της δημοκρατίας”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις