Μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση υπέρ του “όχι” στο Σύνταγμα, ενώ γύρω στις δέκα αυτή υπέρ του “ναι” στο Καλλιμάρμαρο. Η συγκέντρωση του “όχι” συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες κόσμο με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 30.000 με 40.000 και αυτή του “ναι” περίπου 15.000.

Στη συγκέντρωση του Συντάγματος, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρωθυπουργός, ενώ ακολούθησε συναυλία με πλήθος καλλιτεχνών.

Η συγκέντρωση του “όχι”

“Σήμερα δεν διαμαρτυρόμαστε, σήμερα γιορτάζουμε, σήμερα γιορτάζει η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία είναι γιορτή, χαρά, λύτρωση, διέξοδος. Ό,τι και να ξημερώσει τη Δευτέρα, είμαστε ήδη νικητές. Η Ελλάδα έστειλε μήνυμα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας” δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

“Οι εκβιασμοί ηττήθηκαν, ο λαός θα γράψει ιστορία”, τόνισε και έστειλε μήνυμα ενότητας στον λαό τονίζοντας πως “ό,τι και να αποφασίσουμε την Κυριακή, την Δευτέρα δεν θα έχουμε τίποτα να χωρίσουμε”, τόνισε.

“Τίποτα το ίδιο από εδώ και μπρος, τα μεγάλα όχι τα λέει ο λαός” ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά συνθήματα των διαδηλωτών.


“Την Κυριακή ψηφίζουμε για μια ισχυρή εντολή και υπεράσπιση της μοναδικής κυβέρνησης που στάθηκε δίπλα στο λαό και του επιστρέφει την εξουσία που του ανήκει” δήλωσε στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

“Οι θεσμοί κατέθεσαν μια πρόταση και τη φέρνουμε στον κόσμο να μας πει τη γνώμη και την ετυμηγορία του” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. “Ως τώρα οι κυβερνήσεις περνούσαν τα μέτρα και δε ρωτούσαν το λαό. Όπως φαίνεται, η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη και η Ελλάδα διδάσκει δημοκρατία. Το κοινό νόμισμα και η δημοκρατία πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι” σημείωσε.

“Στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, οι πολίτες αποφασίζουν. Δε θα παραδώσουμε την εθνική κυριαρχία γατί το αποφάσισαν πέντε τραπεζίτες”, υπογράμμισε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος προσθέτοντας πως ούτε ο τελευταίος εκβιασμός, δηλαδή το κλείσιμο των τραπεζών, πέρασε, συμπληρώνοντας πως αποκαλύφθηκε ότι η ΝΔ ζήτησε το κλείσιμο.

Ο Γιάννης Μηλιός, μέλος της KE, τόνισε πως το επιχείρημα της εξόδου από την Ευρώπη αποτελεί μια “φτηνή προπαγάνδα. Κανένας μηχανισμός δεν υπάρχει για να μας διώξει, ούτε η θέληση του λαού είναι να φύγουμε” πρόσθεσε.

“Σήμερα είναι μια γιορτή της δημοκρατίας, για να προϋπαντήσουμε το δημοψήφισμα, ένα δημοψήφισμα που αντλεί από τις κορυφαίες δημοκρατικές παραδόσεις” τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Τα μηνύματα των καλλιτεχνών

Στη συγκέντρωση του “όχι” έδωσαν το “παρών” γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανέφερε, “δεν είμαστε κατά της Ευρώπης, είμαστε κατά αυτής της Ευρώπης”.

“Όχι στους delivery boys που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα αποικία χρέους με τη βοήθεια των ιδιωτικών καναλιών” δήλωσε ο Θάνος Μικρούτσικος απευθύνοντας κατηγορώ στους πρώην πρωθυπουργούς, οι οποίοι στήριξαν το “ναι”.

Τον πρωθυπουργό “προλόγισε” ο Γιώργος Κιμούλης, λέγοντας – μεταξύ άλλων – πως “δεν θα καταφέρουν να ρίξουν την κυβέρνηση”, ενώ στη συνέχεια το… μικρόφωνο πήρε ο Σωκράτης Μάλαμας, που τόνισε πως “είπαμε πολλά όχι και φτάσαμε ως εδώ”. “Είμαι εδώ γιατί είμαι Έλληνας και Ευρωπαίος” δήλωσε ο τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος.

Αντιδράσεις ξένων ανταποκριτών

Στο πλήθος της συγκέντρωσης αναφέρθηκαν και ξένοι ανταποκριτές μέσω Twitter.

Η DW ανέφερε πως ή συγκέντρωση του Συντάγματος ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή στο Καλλιμάρμαρο, ενώ ο Μαρκ Λόουεν του BBC ανέφερε πως είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει δει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Βίντεο από Drome του RT

Η πρόεδρος της Βουλής στη συγκέντρωση

Βίντεο από το μετρό Συντάγματος

Στη συγκέντρωση του “ναι”

Στην μαζική συγκέντρωση του “ναι” χαιρετισμούς απηύθυναν ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και επαγγελματίες που έκαναν λόγο για την ανάγκη να μείνουμε στο ευρώ. Νωρίτερα ακούστηκε ο ύμνος της ΕΕ, ενώ η εκφωνήτρια φώναξε συνθήματα όπως “μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ“.

“Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε τον λαό είμαστε εδώ για να πούμε ένα ‘Ναι’ που θα απομονώσει τους Καμμένους και τους Κασιδιάρηδες” τόνισε ο δήμαρχος των Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, λέγοντας ότι “μας σέρνουν να ψηφίσουμε σε ένα δημοψήφισμα κατασκευασμένο χωρίς το χρόνο να ετοιμαστούμε και να συζητήσουμε ψύχραιμα μεταξύ μας. Να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα ακαταλαβίστικο. Δεν τόλμησαν ούτε το ερώτημα να θέσουν ξεκάθαρα”.

Ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε επίσης ότι οι Έλληνες δεν πιστεύουν τον πρωθυπουργό, “γιατί μας μιλάνε για συντάξεις και μισθούς και ξέρουν ότι τον άλλον μήνα δεν θα έχουν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Λένε ότι θα κλείσουν τη συμφωνία μέσα σε 48 ώρες τη στιγμή που δεν έχουν συνομιλητές. Σήμερα το πρωί πληροφορηθήκαμε από τον Κύριο Τσακαλώτο ότι τελεσίγραφο πράγματι υπήρξε αλλά όχι από τους Ευρωπαίους αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε ένα άλλο μέλλον για τα παιδιά μας, θέλουμε την Ευρώπη, θέλουμε το ευρώ, θέλουμε τη χώρα μας μέσα στο Ευρώπη”, δήλωσε.

Νωρίτερα, ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας άνοιξε τη συγκέντρωση λέγοντας: “Δεν πιστεύω στις συνωμοσίες, δεν πιστεύω ότι οι ηγέτες είναι εναντίον της Ελλάδας, ότι θέλουν να μας αφανίσουν από τον χάρτη, απλά αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Είναι λοιπόν ευκαιρία να τους πούμε… Είμαστε Ευρωπαίοι… Ναι”.

Η ομιλία Αλιάγα

“Τη Δεύτερα θα είμαστε όλοι εδώ, και εγώ και εσείς και αυτοί που είναι στο Σύνταγμα. Και ίσως αυτό είναι ένα δείγμα ότι ωριμάζουμε και μπορούμε να κάνουμε δυο συγκεντρώσεις τη ίδια στιγμή και να στέλνουμε διαφορετικό μήνυμα”, δήλωσε ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος.

Την Κυριακή ψηφίζουμε να μείνουμε Ευρώπη ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πύρρος Δήμας, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ανέφερε: “Ναι στο ευρώ , Ναι στην Ευρώπη”.

Στο τέλος οι ομιλητές έψαλλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο.


Twitter:

#‎oxi2015‬ ‪#‎OXI‬ ‪#‎dhmopsifisma‬ ‪#‎Greferendum‬
#GRinEuro #MenoumeEvropi #NaiStinEllada #Nai».

Μικροένταση

Ένταση δημιουργήθηκε νωρίτερα στην οδό Φιλελλήνων όπου όταν μεγάλο μπλοκ διαδηλωτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό, προκειμένου να κατευθυνθεί προς την συγκέντρωση των υποστηρικτών του “ναι“, με την αστυνομία να τους αποτρέπει, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε χρήση χημικών.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης θεωρείται πως επρόκειτο για μπλοκ διαδηλωτών του αναρχικού χώρου.

Σύνταγμα και Καλλιμάρμαρο έχουν ουσιαστικά χωριστεί με “τείχος” αστυνομικών με τον φόβο των επεισοδίων.

Ρεπορτάζ του Euronews


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις