Αβάσιμα και χωρίς έρεισμα, χαρακτηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έχουν εμπλακεί στην ελεύθερη έκφραση των αστυνομικών στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

“Να μη βάζουν την Αστυνομία στο παιχνίδι τους”, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου, αναφέροντας ότι το Σώμα παραμένει ουδέτερο, όπως οφείλει.

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε εγκύκλιο που εστάλη από το αρχηγείο προς όλες τις υπηρεσίες, (29/6/2015), μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την οποία δίνονται εντολές προς το προσωπικό να μην εκφράζονται δημόσια για την προσωπική τους άποψη.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ακόμα ότι σε κάποιες συγκεντρώσεις αστυνομικών υπογραμμίστηκε πως καταγγελία για δημόσια τοποθέτηση αστυνομικού επισύρει ποινή απόταξης.

Ήδη από την Πέμπτη το αρχηγείο διέψευσε κάτι τέτοιο με την επισήμανση ότι το μόνο που συνέβη είναι η αποστολή της πάγιας διαταγής που εκδίδεται για κάθε εκλογική διαδικασία, ενώ επίσημοι κύκλοι του υπουργείου δήλωσαν:

“Σε σχέση με τα όσα -δίχως βάση και έρεισμα- καταγγέλλουν από την Πέμπτη ορισμένα ΜΜΕ και τα οποία παραδόξως υιοθετούν αβασάνιστα και ορισμένοι βουλευτές, ότι δηλαδή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενεπλάκη στο δημοψήφισμα και στην ελεύθερη έκφραση των ένστολων, το υπουργείο γνωστοποιεί προς κάθε κατεύθυνση ότι ούτε καν σκέψη υπήρξε ποτέ για ανάμειξη στη διαδικασία ή στην κατεύθυνση ψήφου.

Όπως αναφέρουν οι εγκύκλιοι που εκδίδονται πάγια σε κάθε εκλογική διαδικασία, η Αστυνομία παραμένει, ως οφείλει, ουδέτερη και ο κάθε αστυνομικός ψηφίζει κατά συνείδηση. Παρακαλούνται οι ένθεν/κακείθεν κεκράκτες να μην βάζουν στο παιχνίδι τους την Αστυνομία”.

Στην ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για το ίδιο θέμα αναφέρεται:

“Σχετικά με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, που αναφέρονται σε διαταγή του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για το δημοψήφισμα της 05-07-2015, ανακοινώνονται – διευκρινίζονται τα ακόλουθα, προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης ή παρερμηνείας:

Η συγκεκριμένη διαταγή εκδόθηκε την 29-06-2015 και περιγράφει, μεταξύ άλλων, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του αστυνομικού προσωπικού κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στο πλαίσιο αυτό μνημονεύονται και επεξηγούνται οι ισχύουσες διατάξεις για την εμφάνιση, παράσταση και συμπεριφορά του αστυνομικού προσωπικού.

Στο περιεχόμενο της διαταγής δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε αντίστοιχες πειθαρχικές ποινές ή κυρώσεις, οι οποίες άλλωστε προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Επισημαίνεται ότι ανάλογες διαταγές εκδίδονται πάγια σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμογής της εκλογικής νομοθεσίας”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις