Να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σωθεί η Ελλάδα καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ζακ Ντελόρ, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Σε άρθρο του στην Le Monde ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν (1985-1993) και μια από τις ιστορικές μορφές που πρωταγωνίστησαν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, προτείνει ένα σχέδιο τριών σημείων για την ελληνική περίπτωση:

1. Οικονομική βοήθεια προκειμένου να βελτιωθεί η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα

2. Βοήθεια μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε η οικονομία της χώρας να επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης

3. χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει να γίνει εξέταση του βάρους του χρέους που έχει φορτωθεί η Ελλάδα, αλλά και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται υπό πρόγραμμα.

“Το ελληνικό δράμα δεν είναι μόνο εθνικό, θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη”, τονίζει ο κ. Ντελόρ, αλλά στέλνει και ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι “έξοδος από το ευρώ σημαίνει αλλαγή στάσης από την πλευρά της Ελλάδας. Θα πρέπει να φανερώσει την απόφαση ότι “σπάει” δεσμούς 40 ετών”.

Το άρθρο συνυπογράφουν ο πρώην επικεφαλής του ΠΟΕ και πρώην Επίτροπος Πασκάλ Λαμί καθώς και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ζαν Ντελόρ.