Κοινό ανακοινωθέν με την υπογραφή όλων των αρχηγών -πλην του ΓΓ του ΚΚΕ– συντάχθηκε στη μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που διακόπηκε αρκετές φορές, λόγω των επαφών Τσίπρα και Παυλόπουλου με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους αρχηγούς να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του λαού από το δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως η ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα ήταν εντολή για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας και όχι εντολή για ρήξη.

Στο τραπέζι τέθηκε επίσης η νέα πρόταση που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός την Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει την τελευταία -βελτιωμένη- πρόταση Γιούνκερ με την προσθήκη πέντε ακόμα βελτιωτικών προτάσεων.

Ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς από τους πολιτικούς αρχηγούς για το τι σκοπεύει να πράξει εάν η νέα ελληνική πρόταση απορριφθεί, απάντησε ότι θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή μαζί τους, σε κάθε στάδιο της διαπραγμάτευσης.

“Ο πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι “η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό”.Το κοινό ανακοινωθέν

“Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.


Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

  • Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
  • Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
  • Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
  • Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων”.https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/07/06/meimarakistheodwrakisgennhmeta2.jpg

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγώνΔηλώσεις Καμμένου

“Ο λαός έστειλε μήνυμα πως δεν τρομοκρατείται και δεν απειλείται” δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, μετά το πέρας της συνεδρίασης. Πρόσθεσε πως με την “εντολή” αυτή ο κ. Τσίπρας θα διαπραγματευτεί στην Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης.

Είναι τώρα ώρα να αντιληφθούν οι εταίροι πως η διαδικασία για τη λύση που επιθυμούν όλοι πρέπει να επιταχυνθεί, δήλωσε. “Η συμφωνία είναι μονόδρομος” τόνισε, προσθέτοντας πως χρειάζεται αποκατάσταση της ρευστότητας και αναπτυξιακό πακέτο“.


Ερωτηθείς, ανέφερε πως “από τη στιγμή που υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού” και η στήριξη των αρχηγών, οι εταίροι δεν μπορούν παρά να κάνουν πίσω.


Δηλώσεις Μεϊμαράκη

Η ΝΔ έχει αποδείξει πως βάζει τα συμφέροντα των πολιτών πάνω από όλα, δήλωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που εκτελεί χρέη προέδρου μέχρι τις επίσημες διαδικασίες για τη διαδοχή του Α. Σαμαρά. Μας ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή, οι αδύναμοι να έχουν στήριξη σε ένα ευνομούμενο κράτος, τόνισε.

“Προσήλθα με διάθεση συνεννόησης, αλλά πρέπει να παρατηρήσω πως αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Χάσαμε χρόνο και ο χρόνος αυτός ήταν εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και πολύ χειρότερη από ό,τι ήταν πριν τρεις μήνες ή τους τελευταίους μήνες του 2014” σημείωσε.

“Φτάσαμε σε ένα σημείο μέσα από μία διχαστική διαδικασία που δεν βοήθησε σε τίποτα, να είναι οι τράπεζες κλειστές και οι πολίτες διχασμένοι. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε να αποκατασταθεί η ενότητα και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη, να μπορέσει να φέρει την ευθύνη όπως υποσχέθηκε”, είπε.

Δηλώσεις Θεοδωράκη

Πρόκειται για ένα ανακοινωθέν που λέει πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις που θα έχουν γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και μία καλύτερη προοπτική. Εμείς τονίσαμε πως η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες, ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

“Οι περισσότεροι αρχηγοί είπαμε πως χρειάζεται ενότητα, όταν τα πράγματα ηρεμήσουν θα ασκήσουμε και πολιτική κριτική” σημείωσε. Ενημέρωσε πως έκανε μία πρόταση, τα πρακτικά να δοθούν στη δημοσιότητα, όταν “λήξει ο κόκκινος συναγερμός” και όχι άμεσα.


Δηλώσεις Κουτσούμπα

Ακούσαμε την ενημέρωση του πρωθυπουργού, εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ, τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, όσο και για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο λαός μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, που μεγαλώνει τα αδιέξοδα για το λαϊκό εισόδημα, δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ.

“Δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης. Διαφωνούμε με το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών και η διαφωνία μας έχει να κάνει και το πως εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία του λαού αλλά και με την τακτική της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης”, τόνισε.

“Δεν εξουσιοδότησε κανείς κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια για το λαό μας”.

Ερωτηθείς αν προκρίνει “λύση εκτός ευρώ” ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε: “Όχι, όχι, ξεκαθαρίσαμε πως η αδιέξοδη πολιτική οδηγεί σε δύο εκδοχές. Είτε θα υπογραφεί συμφωνία με αντιλαϊκά μέτρα ή έξοδος από το ευρώ. Η θέση μας είναι πως και οι δύο εκδοχές θα είναι σε βάρος του λαού”.


Δηλώσεις Γεννηματά

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού γίνεται στο και πέντε, με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προστασία και με την ελληνική οικογένεια να βιώνει δραματικές καταστάσεις, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αν είχε γίνει αυτή η πρωτοβουλία νωρίτερα, όπως είχαμε ζητήσει επανειλημμένα, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει πολλά, πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά.

Η επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας και η άμεση αποκατάσταση της οικονομικής και πολιτικής ζωής είναι προτεραιότητα. Αυτή τη λυτρωτική λύση πρέπει να υπηρετήσει η κυβέρνηση. “Δεν έχει εντολή για ρήξη, ο ελληνικός λαός πρέπει να δικαιωθεί για τις προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια” τόνισε.


https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/07/06/meimarakistheodwrakisgennhmeta.jpgΤηλεφωνικές επαφές

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την καγκελάριο Μέρκελ.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός να
παρουσιάσει την Τρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής τις ολοκληρωμένες προτάσεις
της ελληνικής κυβέρνησης.

Γύρω στη μία το μεσημέρι, έγινε μικρή διακοπή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός να έχουν -σύμφωνα με πληροφορίες- τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος φέρεται να κάλεσε εμφατικά τον πρωθυπουργό να περιληφθεί σαφής αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν που θα υπογραμμίζει ότι η ερμηνεία του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα δεν είναι ρήξη με την Ευρώπη.

Επίσης, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη ρευστότητα και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις