Πολλοί Γερμανοί φοιτητές εξακολουθούν να επιλέγουν την Ελλάδα για ένα εξάμηνο σπουδών στο εξωτερικό. Οι λόγοι πολλοί, όπως εξηγεί ο επικεφαλής των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών της υπηρεσίας DAAD.

Το “όχι” των Ελλήνων στο δημοψήφισμα και οι συνέπειές του κυριαρχούν από την Κυριακή στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη γερμανική κοινή γνώμη απέναντι στην χώρα είναι αρνητικό.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και στους κόλπους των Γερμανών φοιτητών, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών της γερμανικής υπηρεσίας DAAD Aλεξάντερ Ρόγκεναμπ.

Η διάθεση για μάθηση σε συνδυασμό με το ανήσυχο πνεύμα για εξερεύνηση των Γερμανών φοιτητών οδηγεί πολλούς να εξακολουθούν να επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό για ένα εξάμηνο σπουδών μέσω του προγράμματος Erasmus. Αλλά οι λόγοι δεν σταματούν εκεί.

Οι καλές εμπειρίες παλαιών φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια, η ατμόσφαιρα στα αμφιθέατρα αλλά και το υψηλό επίπεδο των διδασκόντων, αποτελούν κίνητρο για τους νεότερους.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων δεν άφησε ανεπηρέαστη την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση. Το αντίθετο.

Σύμφωνα με τον Ρόγκενκαμπ, η ελληνική κρίση έχει χτυπήσει τα ελληνικά πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να πλήττονται από την έλλειψη κονδυλίων και τα εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.

“Τα ελληνικά πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται στην πράξη εδώ και χρόνια. Ένα πρακτικό παράδειγμα είναι ότι πολλά αμφιθέατρα δεν έχουν θέρμανση τον χειμώνα ή σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχουν χρήματα για την υποστήριξη ερευνητών που συμμετέχουν σε συνέδρια στο εξωτερικό”, αναφέρει ο Ρόγκενκαμπ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, παρατηρείται το εξής παράδοξο.

Παρά την κρίση των ελληνικών πανεπιστημίων, πολλοί Γερμανοί φοιτητές επιθυμούν να περάσουν μια περίοδο των σπουδών τους στην Ελλάδα, “επειδή θέλουν οι ίδιοι να δουν τι συμβαίνει στην χώρα”.

Πράγματι, επισημαίνει ο Γερμανός ειδικός, η άφιξη και μόνο στο ελληνικό πανεπιστήμιο, παρά τις αντικειμενικές δομικές δυσκολίες της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης, αρκεί για να ανακαλύψει κανείς το “καλό” και δημιουργικό πρόσωπο της χώρας και των νέων ανθρώπων.

“Πολύ καλά καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό, καθηγητές με σπουδές στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και μια πολύ καλή ατμόσφαιρα στις τάξεις» είναι μερικά από τα στοιχεία που αφήνουν πολύ θετικές εντυπώσεις στους Γερμανούς φοιτητές που επιστρέφουν από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Μάλιστα κάποιοι από τους φοιτητές που έχουν συμμετάσχει σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο εκφράζουν την επιθυμία ακόμη και να επιστρέψουν στην Ελλάδα για περαιτέρω έρευνα σε επίπεδο διδακτορικού”, καταλήγει ο επικεφαλής της DAAD.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις