Όλο και περισσότεροι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν την αντίθεσή τους στο στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους, ενώ διαφωνία έχουν εκφράσει οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας – μεταξύ των οποίων δύο υπουργοί, οι κύριοι Λαφαζάνης και Στρατούλης.

Ερώτημα είναι αν θα υπερψηφίσει ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η βουλευτής Ελένη Σωτηρίου, που πρόσκειται στην ΚΟΕ, γνωστοποίησε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. “Είναι χρέος μας, από όποια θέση βρισκόμαστε ή θα βρεθούμε, να υπηρετήσουμε την υπόθεση της αριστεράς του 21ου αιώνα, τη σωτηρία της χώρας από το καθεστώς υποδούλωσης και ατίμωσης, την αξιοπρέπεια του λαού μας” αναφέρει.

“Σε ό,τι με αφορά, είναι αυτονόητο ότι θα καταψηφίσω τα μνημονιακά νομοσχέδια, είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω, δεν εκλέχτηκα για να ψηφίζω μνημόνια χειρότερα από τα προηγούμενα” προσθέτει.

Νωρίτερα, την απόφαση της να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο και την πρόθεση της να μην παραδώσει την έδρα της έκανε γνωστή η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

“Είναι ειλημμένη απόφαση, το σχέδιο αυτό που είναι ένα σκληρό τρίτο Μνημόνιο, δεν πρόκειται να το ψηφίσω. (…) Όχι, οι συνάδελφοί μου του ΣΥΡΙΖΑ που θα το ψηφίσουν, δεν είναι και αυτοί εραστές του Μνημονίου. Καταλαβαίνω τη στάση της πλειοψηφίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και, κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος, αλλά δεν έχει σημασία αυτό, θέλουν να δώσουν μια στήριξη στην κυβέρνηση. Είναι μια λογική, την οποία εγώ δεν συμμερίζομαι και η οποία λέει ότι μπορούμε, έστω και με αυτό το Μνημόνιο, να κυβερνήσουμε και να εφαρμόσουμε μια άλλη πολιτική”.

Την πρόθεσή του να μην ψηφίσει τη συμφωνία, εξέφρασε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας.

“Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά από όσους με εμπιστεύτηκαν, για όσα έκανα μα κυρίως για όσα δεν έκανα για να αποτραπεί αυτή η κατάληξη. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη που μου αναλογεί και η οποία θα με συνοδεύει” σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.

“Αυτή η συμφωνία δεν αποτελεί διέξοδο, αντίθετα μονιμοποιεί τα αδιέξοδα. Έστω και τώρα, πρέπει να απορριφθεί από την κυβέρνηση και να προχωρήσουμε σε εναλλακτικούς δρόμους με τη λαϊκή στήριξη. Θα είμαι παρών στους κοινωνικούς, πολιτικούς και εργατικούς αγώνες για λαϊκή και εθνική κυριαρχία, για κατάργηση της λιτότητας και της ύφεσης, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων”, δηλώνει στο Facebook ο Στάθης Λεουτσάκος.

“Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκαν για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος” ανέφερε στο Facebook η Ραχήλ Μακρή δημοσιεύοντας βίντεο με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς. “Γι’ αυτό μας έδωσαν εντολή οι πολίτες και όποιος δεν μπορεί να το εφαρμόσει θα πρέπει να απολογηθεί στην βάση του κόμματος” σημειώνει.

Την απόσυρση της συμφωνίας ζητεί ο Λαφαζάνης

Την απόσυρση της συμφωνίας, έστω και τελευταία στιγμή ζητεί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και τονίζοντας πως “δεν αξίζει να τη χρεωθούν ένα ριζοσπαστικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και μία μαχόμενη κυβέρνηση, που υποσχέθηκε την κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας”.

“Οι λεγόμενοι εταίροι και πρώτα απ’ όλα το γερμανικό κατεστημένο, συμπεριφέρθηκαν απέναντι στη χώρα μας ως να είναι αποικία τους και ως στυγνοί εκβιαστές και ‘οικονομικοί δολοφόνοι’. Με τη συμφωνία αυτή πάει να ακυρωθεί στην πράξη η λαϊκή εντολή και το περήφανο “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα” αναφέρει.

“Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έστω και στο και πέντε, έχουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα να επανατοποθετηθούν και να πάρουν πίσω τη συμφωνία, πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή. Η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση απέναντι στη συμφωνία. Το δίλημμα των πιστωτών: συνθηκολόγηση ή καταστροφή, είναι ψεύτικο και τρομοκρατικό και έχει καταρρεύσει στη λαϊκή συνείδηση” καταλήγει.

Πηγές αναφέρουν πως όλοι οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας θα πουν “όχι” στη συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ πιθανό είναι να μην στηρίζουν τη συμφωνία και οι 17 που δεν στήριξαν την εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση στη βάση της πρότασης Τσακαλώτου.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις