Πολλοί είναι οι μύθοι που συνοδεύουν τα αντηλιακά, τον τρόπο που αυτά πρέπει να εφαρμόζονται και το πως επιδρούν στο δέρμα μας. Πρόκειται ίσως για την πιο παρεξηγημένη κατηγορία καλλυντικών.

Και αυτό διότι ενώ μας βοηθούν να μαυρίσουμε χωρίς να διακινδυνεύουμε την υγεία μας, είναι πολλές οι φορές, που τα αμελούμε γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα πάρουμε χρώμα.

Πάμε να δούμε λοιπόν, ποιοι είναι οι μύθοι γύρω από τα αντηλιακά.

Μύθος 1: Δεν βάζω αντηλιακό γιατί θέλω να μαυρίσω!


Η πραγματικότητα: Όταν δεν χρησιμοποιούμε αντιηλιακό καιγόμαστε και δεν μαυρίζουμε. Το λεγόμενο κοκκίνισμα που εμφανίζεται στους πιο ανοικτόχρωμους σε κάθε περίπτωση προαναγγέλλει “κάψιμο” και όχι μαύρισμα. Η κοκκινίλα θα μείνει απλώς κοκκινίλα, ενώ αν δεν τη αντιμετωπίσουμε σωστά, το δέρμα στο σημείο αυτό θα ξεφλουδίσει. Αντιθέτως, όταν χρησιμοποιούμε αντιηλιακό, μαυρίζουμε και έχει μεγαλύτερη διάρκεια καθώς αποφεύγουμε τις ζημιογόνες επιδράσεις της UV ακτινοβολίας στο δέρμα μας.

Μύθος 2: Έχω σκουρόχρωμο δέρμα και δεν χρειάζομαι αντηλιακό!


Η πραγματικότητα: Όντως οι άνθρωποι με πιο σκούρα φωτότυπα έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μελανίνης στο δέρμα τους και καλύτερη προστασία, αλλά χρειάζεται να χρησιμοποιούν αντιηλιακό γιατί πολλές σχετιζόμενες με τον ήλιο δερματικές μεταλλάξεις είναι πιο συχνές σε αυτούς τους τύπους δέρματος. Επομένως, δεν πρέπει να μείνουμε απροστάτευτες! Η αυξημένη ποσότητα μελανίνης μπορεί να μας προστατεύσει από το έγκαυμα, αλλά όχι και από τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου, όπως η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος.

Μύθος 3: Κάθομαι στη σκιά και δεν έχω ανάγκη από προστασία!


Η πραγματικότητα: Ούτε η σκιά, αλλά ούτε τα γυαλιά ηλίου ή τα ρούχα μπορούν να μας προστατεύσουν γιατί η ηλιακή ακτινοβολία διαθλάται και τα διαπερνά.

Μύθος 4: Είμαι στο νερό, οπότε το αντηλιακό είναι περιττό!


Η πραγματικότητα: Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Το νερό όχι μόνο αφήνει τη UV ακτινοβολία να το διαπεράσει αλλά την τραβάει κιόλας, λειτουργώντας, κατά κάποιον τρόπο, ως μεγεθυντικός φακός.

Μύθος 5: Το αντιηλιακό το βάζουμε μόνο το καλοκαίρι!


Η πραγματικότητα: Όντως η UVB (γνωστή και ως UV Burn: ευθύνεται για το κάψιμο στην επιδερμίδα μας) είναι πιο ισχυρή το καλοκαίρι, αλλά η UVA (γνωστή και ως UV Age: ευθύνεται για την φωτογήρανση) είναι παρούσα όλο το χρόνο και είναι αυτή που δημιουργεί τις ζημιές στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και προκαλεί και τη φωτογήρανση.

Μύθος 6: Ο ήλιος βοηθά την ακμή!


Η πραγματικότητα: Το μαύρισμα μετά από έκθεση στον ήλιο μπορεί προσωρινά να κάνει λιγότερο εμφανή το ερεθισμένο δέρμα και τα σπυράκια αλλά δεν μπορεί να θεραπεύσει. Το καλοκαίρι θα πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς αντηλιακή κρέμα για αποφυγή των δυσχρωμιών και μελαγχρώσεων που προκαλεί ο ήλιος στις πρόσφατες βλάβες ακμής. Αξίζει να τονιστεί ότι τα δέρματα με ακμή πρέπει να χρησιμοποιούν άλλες φόρμουλες αντηλιακού σχεδιασμένες ειδικά γι’ αυτό το πρόβλημα.

Μύθος 7: Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσω αντηλιακό αν πάω για μπάνιο μετά τις 3 το μεσημέρι.


Η πραγματικότητα: Σίγουρα η πιθανότητα εγκαύματος είναι μεγαλύτερη όταν ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ, από τις 10 περίπου το πρωί έως 15:00, αλλά το μαύρισμα σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας δεν είναι ασφαλές.

Τις συννεφιασμένες, δε, μέρες πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη προσοχή, καθώς, τα σύννεφα εμποδίζουν τις υπέρυθρες ακτίνες, με αποτέλεσμα να μην νιώθουμε καύσο, αλλά μπλοκάρουν μόνο το 20 τοις εκατό της υπεριώδους ακτινοβολίας. Επομένως, είναι ακόμα πιο εύκολο να καούμε.

Μύθος 7: Ορισμένες ουσίες στα αντηλιακά είναι πιο επικίνδυνες από τον ίδιο τον ήλιο.


Η πραγματικότητα: Μπορεί να έχουμε ακούσει τους ισχυρισμούς ότι ορισμένα αντηλιακά συστατικά μπορεί να είναι καρκινογόνα ή να έχουν οιστρογόνα με βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό. Καμία όμως εμπεριστατωμένη έρευνα, δεν έχει συνδέσει τα αντηλιακά με τον καρκίνο.

Και μερικές συμβουλές για τη σωστή χρήση του αντιηλιακού


– Εφαρμόζεται πάντα μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο σε στεγνό δέρμα.
– Τα μικρά παιδιά πρέπει να προστατεύονται με ειδικά ρούχα, γυαλιά και καπέλο.
– Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, λόγω των ορμονικών αλλαγών, εμφάνισης έντονων μελαγχρώσεων.
– Δεν ξεχνάμε να ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας μετά τις βουτιές και κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην παραλία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις