Συμφωνία που προβλέπει τη στάθμευση στην Ελλάδα των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων που λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις υπέγραψε με τον ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Γιαλόν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η συμφωνία (Status of Forces Agreement) ρυθμίζει το καθεστώς που διέπει τη διαμονή στις δύο χώρες στρατιωτικού προσωπικού κατά τη διάρκεια μετακίνησής του στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων και συνεργασιών.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει ανάλογη συμφωνία μόνο με τις ΗΠΑ.

“Οι Ελληνες είναι πολύ κοντά στον ισραηλινό λαό”, δήλωσε ο κ. Καμμένος ενώ ο κ. Γιαλόν εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησής για την επίσκεψη “κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα”. Όσον αφορά στις κοινές ασκήσεις, σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπο της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και του Ιράν, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο κ. Καμμένος, κατά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό ομόλογό του, δήλωσε ότι “αν πέσει ένας ιρανικός πύραυλος στη Μεσόγειο, αυτό θα είναι το τέλος των κρατών της περιοχής”.

Σχετικά με την τρομοκρατία, ανέφερε ότι δεν υπάρχει μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά είναι παρούσα τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, οι δύο υπουργοί συζήτησαν ακόμη θέματα που αφορούν τη θαλάσσια ασφάλεια και την ασφάλεια των ενεργειακών πηγών στην ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, θέματα συνεργασιών στην αμυντική βιομηχανία και τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνολογίας.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις