Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων (ΣΕΕΤ), για πιθανή έλλειψη τροφίμων μέσα στον Αύγουστο, εξαιτίας των κεφαλαιακών περιορισμών. Τα πρώτα θύματα φαίνεται πως θα είναι τα ξενοδοχεία και κατ’ επέκταση ο τουριστικός κλάδος.

Οι περισσότερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων.

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΤ μέχρι και την Πέμπτη είχε διεκπεραιωθεί μόλις το 7% των αιτήσεων διακανονισμού για εισαγωγές τροφίμων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, μέσω των τραπεζών, στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό το 7% των αιτημάτων που είχαν εγκριθεί αντιστοιχεί μόλις στο 10,5% της αξίας του συνόλου των αιτημάτων για εισαγωγές τροφίμων.

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΤ το πρόβλημα έγκειται τόσο στη γραφειοκρατία με την οποία λειτουργεί η επιτροπή, αλλά και οι τράπεζες, όσο και στην έλλειψη ρευστότητας των εισαγωγικών επιχειρήσεων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “η καλοκαιρινή περίοδος είναι περίοδος υψηλής κατανάλωσης σε τρόφιμα και τα αποθέματα ασφαλείας των εισαγωγικών εταιρειών στερεύουν. Αν δεν βρεθεί σύντομα πραγματική λύση στο πρόβλημα θα υπάρξουν βασικές ελλείψεις”.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως την εισαγωγή ευπαθών προϊόντων, όπως κρεάτων και τυριών, αν και σε αυτά υποτίθεται ότι επιχειρείται να δοθεί κάποια προτεραιότητα.

Οι αργοί ρυθμοί έγκρισης των αιτημάτων προκαλούν προβλήματα όχι μόνο στις εισαγωγές τελικών προϊόντων, αλλά και στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων η οποία σε μεγάλο βαθμό εισάγει από το εξωτερικό πρώτες ύλες, καθώς και υλικά συσκευασίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις