Τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) για την έναρξη ακτοπλοϊκών δρομολογίων από την Πάτρα για Σάμη Κεφαλλονιάς και Πισαετού Iθάκης, ζητεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρής Δρίτσας.

Το ΣΑΣ αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα αυτό εκτάκτως την Παρασκευή 31/07/2015.

Ο αρμόδιος υπουργός σε ανοιχτή επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς των τριών νησιών αλλά και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την επανέναρξη της γραμμής που εκτελείτο και παλαιότερα, αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες έχει δεχθεί επιστολές με περιεχόμενο την υποστήριξη επαναλειτουργίας της ακτοπλοϊκής σύνδεσης από δημοτικές κινήσεις οργανώσεις κομμάτων ενώσεις πολιτών.

“Κάθε καλοπροαίρετος αποδέκτης αυτής της επιστολής πιστεύω ότι είναι σε θέση να κατανοήσει ότι υπό τις συνθήκες αυτές η τελική μου απόφαση είναι μια απόφαση που θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά ως προς όλες τις παραμέτρους του ζητήματος” προσθέτει ο κ. Δρίτσας και αναφέρει ότι με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και με κριτήριο τις ανάγκες των πολιτών της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης θα λάβει την τελική του απόφαση εντός του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου την επανέναρξη της γραμμής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο καλοκαίρι, ζητεί η κοινοπραξία IONIAN GROUP Ferries ως ιδιοκτήτρια των πλοίων Σολωμός, Κάλβος και Κοραής, η Levante Ferries με το “Φιόρο του Λεβάντε” και η νεοσυσταθείσα Ionissos Ferries με το Ionian Star.

Η πρώτη ανήκει σε πολυμετοχικό σχήμα και οι δύο δεύτερες σε δύο ιδιοκτήτες με σημαντικότερο τον Ζακυνθινό Γιώργο Θεοδόση (γνωστόν από την αγορά με το 11880).

Επίσης, στις 21/07/2015 κατατέθηκε αίτημα προς το υπουργείο Ναυτιλίας και όχι προς το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και από την ακτοπλοϊκή εταιρεία Kefallonian Lines. Η εταιρεία συνδέει την Κεφαλλονιά με την Κυλλήνη και τον Πόρο και την Ιθάκη με την Κυλλήνη.

Πάντως επιστολή αντίρρησης προς την επανέναρξη της συγκεκριμένη γραμμής έχει εκφράσει η εταιρεία IONIOΝ Π.Lines.

Η συγκεκριμένη εταιρεία πραγματοποιεί δρομολόγια συνδέοντας το λιμάνι του Αστακού με την Ιθάκη και την Κεφαλλονιά αλλά και την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη με τη Λευκάδα αλλά και την Κεφαλλονιά με τη Ζάκυνθο.

Πάντως στελέχη της IONIAN GROUP Ferries μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα της επανέναρξης της γραμμής από την Πάτρα ανέφεραν ότι το αίτημά τους προς το υπουργείο Ναυτιλίας είναι για συγκεκριμένη περίοδο τους θερινούς μήνες και ότι σε περίπτωση έγκρισης, θα συμβάλει τουριστικά και εμπορικά για τα τρία νησιά του Ιουνίου που θα συνδεθούν με μία πόλη κόμβο διεθνών και τουριστικών μεταφορών όπως η Πάτρα.

Από την επιβατική κίνηση που θα έχει, αν κάτοικοι των τριών νησιών του Ιονίου αγκαλιάσουν το εγχείρημα θα εξαρτηθεί για το αν συγκεκριμένη γραμμή θα μπορέσει να λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανέφεραν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις