Με ένα αέρινο λευκό φόρεμα που είναι τόσο διάφανο όσο χρειάζεται, ώστε να διακρίνονται οι λεπτομέρειες του σώματός της και έχοντας υιοθετήσει το ανέκφραστο πρόσωπο που επιθυμεί γνωστός οίκος, η Sofia Mechetner βαδίζει σε μία από τις πασαρέλες του Παρισιού.

Πολλοί εντυπωσιάζονται. Όχι όμως όλοι. Τα μόλις 14 χρόνια της δεν είναι αρκετά για να διαφημίζει ρούχα ενήλικων γυναικών. Το σώμα της δεν είναι λεπτό επειδή κάνει δίαιτα ή γυμνάζεται, αλλά επειδή ακόμη αναπτύσσεται.

Παρόλα αυτά, η εικόνα της χρησιμοποιείται ως πρότυπο αυτού στο οποίο θα έπρεπε να μοιάζουν οι γυναίκες.

Το παραμύθι της Σταχτοπούτας

Πίσω και από αυτό το μοντέλο υπάρχει μια όμορφη και συγκινητική ιστορία από αυτές που δίνουν ελπίδα σε κάθε κορίτσι που θέλει κάποια στιγμή να γίνει κάτι στη ζωή του.

Το πρακτορείο στο οποίο ανήκει η Sofia χαρακτηρίζει την 14χρονη ως μία σύγχρονη Σταχτοπούτα. Κόρη Ρωσίδας που μετανάστευσε στο Ισραήλ για μία καλύτερη ζωή, τη βοηθάει ώστε να τα βγάλει πέρα με τη δουλειά και επωμίζεται την ευθύνη των μικρότερων αδερφών της.

Όπως σε όλα τα παραμύθια όμως, έτσι και εδώ συμβαίνει κάτι που θα αλλάξει ολόκληρη τη ζωής της. Το εντυπωσιακό ύψος της σε συνδυασμό με την ομορφιά της, της χαρίζουν ένα συμβόλαιο με ένα πρακτορείο μοντέλων στο Ισραήλ και αμέσως πετάει για δουλειά στο Παρίσι. Εκεί όμως, απορρίπτεται γιατί αποκαλύπτεται το νεαρό της ηλικίας.

Μετά την απόρριψη, το μοντέλο με το συνοδό της κάνει βόλτες στους δρόμους του Παρισιού και περνώντας από το κατάστημα του Dior όπου βρίσκεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου, τού ζητάει να βγουν μαζί μία φωτογραφία. Αυτός εντυπωσιάζεται και λίγες εβδομάδες αργότερα, μη μπορώντας να την βγάλει από το μυαλό του, επικοινωνεί με το πρακτορείο της και της “χαρίζει” ένα αποκλειστικό συμβόλαιο 240.000 ευρώ.

Οι αντιδράσεις

“Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι δε θα ήθελα η κόρη μου να εκτεθεί σε μία τέτοιου είδους πίεση”, δηλώνει στη Daily Mail, η Sandra Howard, ένα σούπερ-μόντελ των ’60ς τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η μικρή Sofia θα χάσει εν μία νυκτί ολόκληρη την παιδικότητά της.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, οι ενδείξεις από τον χώρο της μόδας ήταν ότι η εκμετάλλευση των παιδιών σε τόσο νεαρές ηλικίες ήταν κάτι που δεν την αφορούσε.

Τρία χρόνια πριν, οι Vogue σε όλο τον κόσμο είχαν συμφωνήσει να μην χρησιμοποιούν μοντέλα τα οποία είναι κάτω των 16 ετών, ενώ πολλά ήταν και τα διάσημα μοντέλα που υποστήριξαν τέτοιου είδους ενέργειες.

Σήμερα όμως, το ερώτημα είναι τί άλλαξε ξαφνικά με την περίπτωση της 14χρονης Sofia.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις