Πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης των επιπτώσεων των πολιτικών λιτότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόκειται να αναλάβει η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κατά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για το Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Γ. Σταυρόπουλο, η κ. Κωνσταντοπούλου εκτίμησε ως “σωστή και σοφή” την πρόταση της Επιτροπής, για την δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης των πολιτικών λιτότητας στα δικαιώματα του ανθρώπου, και δεσμεύτηκε ότι η ίδια θα αναλάβει πρωτοβουλία για την υλοποίησή της.

“Δεν μπορεί να αποτιμώνται μόνο οι οικονομικές συνέπειες των πολιτικών, δεν μπορεί να αποτιμώνται σε επίπεδο περιβαλλοντικής νομοθεσίας οι περιβαλλοντικές συνέπειες και να μην αποτιμάται εκείνο που αποτελεί από τα ανεκτίμητα κεκτημένα του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτισμού – η επίπτωση συγκεκριμένων πολιτικών στα ανθρώπινα δικαιώματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Βουλής.

Με αφορμή την δημόσια κατάθεση της γνώμης της Επιτροπής (η οποία αποτελεί ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας) για την διαρκή υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα μέτρα λιτότητας “που δρομολογούνται από πολιτικές οικονομικής – υποτίθεται – αντιμετώπισης των ζητημάτων χρέους”, η κ. Κωνσταντοπούλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός, ότι η Επιτροπή προέβη σε διεθνή δημοσιοποίηση της γνώμης της, ιδίως προς τους υπευθύνους των “λεγομένων θεσμών”: των Διεθνών Οργανισμών, “που αυτή τη στιγμή προωθούν πολιτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα”, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

Δείτε το video

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις